Co se přihodilo :-)

Jak na levné letenky

19. 11. 2008 10:17
Rubrika: Cestování

Poslední dobou se poměrně často mluví o levném létání. Ovšem najít skutečně levné letenky (do cca 3000kč po Evropě včetně všech tax a poplatků, nemluvě o letenkách za 0,01 €) může být pro mnohé problém. V tomto článku vám poradím jak na to.

Nejdůležitější věcí na levném létání je časová flexibilita. Šance že poletíte levně hned zítra je naprosto minimální. S tím souvisí i včasný nákup letenky (na léto 2009 právě teď). Pokud plánujete dovolenou po Evropě tzv. na vlastní triko (což vám můžu vzhledem k přemrštěným cenám CK doporučit), začněte koupi letenky, levné ubytování seženete při včasném nákupu na kterýkoliv termín. Další podstatnou věcí je nutnost vlastnit platební kartu s povolením plateb přes internet a dostatečným limitem. Skutečně levný let je také těžké sehnat na frekventované dny jako sobota, neděle, pondělí (ale výjimky se vyskytují). Pak jen zbývá vybrat si destinaci a pustit se do bookování.

Pro koupi letenky máte několik možností. První je využití některých portálů, které prohledávají nabídky leteckých společností za vás. Jen zadáte datum, místo odletu a příletu a za chvílí máte seznam několika společností, které daný let nabízí. Vyplatí se projít takových portálu několik, ceny na stejný den se stejnou společností se můžou dost lišit (i o několik tisíc). Nevýhodou je poplatek, který platíte portálu za vyhledání (okolo 300kč což je někdy více než je cena letenky). Takovými portály jsou např.: www.letuska.cz, www.pelikan.cz, www.kralovna.cz.

Druhou možností (kterou doporučuju) jsou přímo weby leteckých společností. Postup je jednoduchý. Každá společnost nabízí možnost přihlášení k posílání tzv. newsletteru. U čím více společností se zaregistrujete, tím větší máte šancí letět levně. Pokud uvažujete o delším letu (USA, Asie, Australie), zaregistrujte se i u „normálních“ společností jako Air France, British Airways, Swiss, Qantas, ČSA atp. Poměrně často mají různé akce (jako např. včera u Qantas na trase London-Sydney za 13 000Kč), navíc mají často různé soutěže o letenky zdarma, kdy často stačí vyplnit webový formulář typu „které letadlo létá na lince XYZ“, což pomocí Google zjistíte okamžitě. A pak nezbývá než čekat na email začínající slovy „Total sell“, „1 milion seats free“ atp. Občas zavítejte na web aerolinek i bez emailu, po Evropě je spousta lidí, kteří čekají na super levné letenky snad 24 hodin denně a ty tak mizí rychleji, než email dojde. Po vypuknutí výprodeje nezbývá nic jiného než procházet den po dni a hledat kdy je letenka levná. Většina aerolinek naštěstí nabízí tlačítko „další den“. Pokud se na vás uspěje štěstí a levné lety najdete, nečekejte s bookováním, protože za půl hodiny už být nemusí. Pokud jste opravdu nadšenci, máte dost času a baví vás brouzdání po webu, můžete vyzkoušet letět každou cestu s jinou společností, dá se tak dost ušetřit. Pokud se spokojíte s letenkou okolo 2500Kč, všem těmto šíleným věcem se můžete vyhnout. Prostě zavítejte na web kdykoliv a určitě něco najdete. Low-costy létající z Prahy, Brna a Bratislavy jsou např. www.Ryanair.com, www.easyjet.com, www.skyeurope.cz (pozor, poslední měsíce se zmítají na pokraji krachu), www.click4sky.cz (všechny letenky za 2780kč, letíte letadlem ČSA s občerstvením za letu), www.airberlin.com, na některá místa i www.swiss.com.

Zvláštní kapitolou jsou letenky za 0,01 €. Ty nabízí jednou za čas www.Ryanair.com. Skutečně se dají koupit (ačkoliv o tom mnozí pochybují). Mají však mnoho omezení. Cena je konečná pouze pokud letíte bez odbaveného zavazadla (jen kabinové), zvládnete online check-in a zaplatíte kartou Visa Electron. Vzhledem k tomu že jsou z Prahy a Brna pouze výjimečně (aktuálně třeba na trase Praha – Stockholm), zkuste letět z Bratislavy, tam jich bývá dost. Smířit se musíte s tím, že Ryanair létá levně na „vedlejší“ letiště (k ceně letenky připočtěte dopravu do města) a ve večerních hodinách. Taky během celého letu hrají reklamy, navíc vzhledem k ceně s ním často létají i lidé kteří se neumí chovat. Z Prahy a Bratislavy je málo linek, nic vám ale nebrání přestoupit v Londýně, odkud se dostanete prakticky kamkoliv po Evropě. Přeju mnoho úspěchu při levném létání. 

 

Zobrazeno 5276×

Komentáře

HejTi

Já občas hledám letenky i přes www.studentagency.cz - Ti to mají také dobré a podařilo se mi tam i jednou najít levnější letenky než kdekoli jinde... Jsem zvědavý jak se bude vyvíjet situace kolem skyeurope, zatím jim fandím a klidně bych s něma letěl...

infoweb

So Studentagency mám tiež podobné skúsenosti. Niekoľkokrát som si práve tam rezervoval lacné letenky a tiež na www.letenky-sk.eu

FIS

Čas pokročil a studenti už dávno nejsou nejlepší. Porovnejte si to s www.smilex.cz a uvidíte sami.

Odletet

Pokud hledáte levné letneky zkuste http://www.odletet.cz/. Díky nim jsem letěl do Brazílie za cca 10 tisíc :)

Zobrazit 4 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio