Co se přihodilo :-)

Můj boj s Windows Vista

15. 1. 2008 18:43
Rubrika: Ze světa IT

S myšlenkou nainstalování Windows Vista jsem si pohrával od uvedení anglické verze na trh. Vzhledem k tomu, že jsem měl legální Windows XP, které fungovaly naprosto bez problému, věděl jsem co od nich můžu čekat a kde co najdu, nebylo rozhodnutí vůbec lehké. Přesto jsem to zkusil.

První oťukání, první obrazovka smrti

Díky programu MSDNAA, který na naší škole běží, jsem se dostal k legální verzi Vista Business CZ. Rozhodnutí padlo na cestu upgrade ze stávajících Windows XP Home. První zádrhel přišel ještě před začátkem samotné instalace. Instalátor totiž prozkoumá pc a najde nekompatibilní programy. Dokud nejsou ze systému smazány, odmítá pokračovat. Musel jsem se tak vzdát oblíbeného Nera, programů pro virtuální mechaniky atp. Pak konečně začala instalace. Jednodušeji to snad ani jít nemůže. S ubíhajícím časem začaly pochybnosti. Upgrade trval cca 3-4hodiny. Ovšem to nejlepší mělo teprve přijít. Na konci instalace vykoukla modrá obrazovka. Systém nelze upgradovat, budete vráceni do předchozí verze systému. Další cca 30mint instalátor zuřivě pracoval s diskem, abych zjistil že staré XP nenajedou. Naštěstí vše zachránilo Zotavení systému. Visty šly k čertu, XP tentokrát vyhrála.

Druhý pokus, opět neúspěch

Ke konci semestru nadešel ten pravý čas na druhý pokus. Tentokrát jsem se rozhodl jít cestou čisté instalace. Všechny filmy a mp3 byly překopírovány na externí disk. Instalace proběhla naprosto bez problému, za půl hodinky (mám Core Duo 1.66 GHz, 1GB RAM) jsem se mohl pokochat průhlednými okny. Všechno vypadalo nádherně, systém správně našel a nainstaloval veškerý hardware (s čímž jsem XP musel pomoci).

Nadešel čas nainstalovat programy. Nejdříve můj oblíbený Firefox. Bez problému. Pak Miranda. První spuštění, chyba. Na internetu jsem našel návod (zkopírování dll). Opět chyba. Zkouším režím kompatibility. A Miranda funguje. Mezitím se ovšem stáhly aktualizace a tak jsem pc restartoval. K mému překvapení se podruhé Miranda spustit nepodařila. Ale k čertu s Mirandou. Oficiální ICQ klient ve Vistách funguje a MSN klient taky. Nadešel čas na zkoušku nejtěžší, a to na GTA San Andreas. Počítač bez GTA, to prostě nejde:-) Podle informací na internetu mělo vše proběhnout hladce. Ovšem, i internet se někdy mýlí. GTA jsem přes veškerou snahu nerozjel. Bylo jasné že Vista půjde pryč. Navíc byly poměrně pomalé, pořád něco dělaly s diskem, najít nastavení čehokoliv bylo prostě nemožné. Vrátil jsem se tedy, po zhruba 6hodinách, k XP.

 Pokus 3, aneb Visty vítězí

V půlce prázdnin jsem se rozhodl dát Vistam třetí šanci.  Opět jsem zformátoval disk, provedl čistou instalaci. Nainstaluji Mirandu. A ejhle, bez problému (a bez kopírování nějakých dll) funguje. Zkouším GTA. A opět vše bez problému (pominu li občas trochu otravný UAC). Odpověď na to, kde byla předtím chyba asi nikdy nenajdu. Stejně tak bez problému instaluji další aplikace (Apache, MySQL, PSPad, Opera, Avast, OpenOffice,Google Earth, DOSBox, ...). Ovšem ta pomalost a neustála práce s diskem to je hrůza.

Z Aera jsem byl nadšený. Není to na systému ta nejdůležitější věc, ale podle mě není nic špatného na tom, když je systém pěkný. Live náhledy oken, 3D přepínáni běžících aplikací (win+tab), animace při minimalizaci/maximalizaci, ... Ale jak říkám, průhledná okna nedělají systém dobrým.

Nadešel čas zjistit, co nového systém nabízí. Rychle jsem si oblíbil "klikatelný" tvar adresy při procházení souborů. Také tvorba náhledu prakticky čehokoliv během procházení je užitečná. Další skvělou vlastností je indexované vyhledávání. Už si ani nepamatuji kdy jsem naposledy procházel nabídku start, prostě napíšu první 3 písmena a je to. Stejně tak složky Dokumenty, Hudba, Video. Jak jsem se později dočetl, právě počáteční (poinstalační) indexování disku způsobuje pomalost Vist. Zhruba po týdnu se Visty rapidně zrychlily (nyní po půl roce se probudí z uspáni na disk za cca 14sec, rychlost Office, Firefox, Miranda, GTA je srovnatelná s XP).

Jelikož máme doma síť 2pc, začal jsem si hrát. Procházení druhého pc (Win XP Home) je jedna radost. Jakmile je složka nasdílená, Visty ji okamžitě zobrazí (což se o XP říct nedalo). Stejně tak sdílené tiskárny. Navíc lze velmi jednoduše nastavit do jaké míry má být můj pc (a soubory v něm) viditelné pro ostatní pc. To pravé však přijde po přihlášení do Wi-Fi sítě. Samotné nastavení je podstatně jednoduší (hlavně pokud používáte spojové certifikáty atp), navíc po přihlášení do sítě se Visty zeptají na typ (Veřejná, Domácí, tuším že podniková) a podle toho nastaví sdílení soborů, tiskáren, prostě vše co by šlo nějak nastavit. Stručně řečeno, Centrum sítí a  sdílení se opravdu povedlo.

Na počítači samozřejmě poslouchám hudbu. Tu dokáže Vista přehrát už od instalace prakticky bez problému (mám na mysli především MP3, WMA, wave, prostě "standardy"). Ne tak video. Bez nainstalovaní příslušných kodeků zvládá snad pouze WMV. Ovšem ani po nainstalování kodeků (Codeck Pack All in 1) není všechno zlato co se třpytí. Problematické je zejména vytváření náhledu na videosoubory. Pokud je ve složce více videosouborů (seriály atp.), Průzkumník to prostě zabalí a restartuje se. Visty sice nabídnou řešení ale nějak nezabralo. Tuším ze problém se týká zejména FddShow (nebo jak se to jmenuje). Opravdový horor nastává, pokud si chci přehrát DVD-Video. Media Player zahlásí cosi o snížení rozlišení a počtu barev (dle hledání na internetu nejsem jediný případ který má tenhle problém). Snížení počtu barev/rozlišení samozřejmě nepomůže, nezbýva než podle návodu Microsoftu nainstalovat nějaké speciální ovladače grafické karty (Visty je samy našly a nabídly). Ovšem ani to problém nevyřešilo. DVD-Video si tedy zatím na Vistách nepustím, ale ruku na srdce - kolik takových DVD máte doma?Já asi 2, zbytek filmů je většinou nějaký ten DivX, XviD a ten funguje bez problému.

Další věcí, která dokáže pokazit den, je nutnost restartovat Visty vždy po instalací záplat (od SP1 by snad nemělo být nutné). Taky jsem nedokázal zabránit tomu, aby po uzavření a otevření víka notebooku nezaply Visty podsvícení naplno (ostatním to prý nedělá).

Jelikož používám Visty na notebooku, zajímala mě také změna výdrže baterii. Oproti XP vydrží Visty (při nastavení úsporného režimu) o cca 30 minut méně (namísto 4 jen 3,5hod).

Toliko mé zkušenosti s nejnovějším Microsoftím počinem. Obecně mi Visty vyhovují více než XP, dost podstatným způsobem zjednodušují práci, především se soubory. Mají několi chyb, ale žádné závažné, jsou svižné a ještě se mi nestalo aby nadobro "vytuhly". Je pravda že nemá smysl instalovat Visty na starší pc (1GB RAM je pro normální prácí minimum). Taky pro ty, kdo na pc hrají hry mám upozornění, že některé hry prostě nerozjedou. Ale všechno ostatní šlape tak jak má. A příště popíšu mé zkušenosti s Ubuntu Linux (používám asi o 2 měsíce méně než Visty).

Zobrazeno 3334×

Komentáře

Pavel Pohorský (borisecek)

Snad první článek na internetu, kde někdo chválí WV. Na zkušenosti s Ubuntu jsem zvědavej.

ondrejvalka

Visty jsem měl cca půl roku, pak jsem byl nucen dát je pryč. V podstatě mi bylo jedno, jestli používám XP nebo Vistu. Žel, pod Vistou nejde rozumně spustit IE6 a IE7 naráz (nepočítám-li spuštění virtuální mašiny).

Stejně tak vyvstaly problémy s freeware programy - nebyl jsem sto rozchodit nějaké slušné vypalování (moje neschopnost?). Ani oblíbený firewall Kerio nefungoval (ale integrovaný ho, myslím, dostatečně nahradil).

Ještě, tuším, byl problém se sítěmi - sw pro moji wifi kartu Intel neuvolnil pro Visty, takže jsem se nedokázal automaticky připojovat k bezejmenným sítím.

Takže až ve Vistách pojede vše, co potřebuji, rád se k nim opět vrátím.

...

Jo a ještě mi vadil neskutečně pomalý start a vypínání systému oproti XP.

kuchi

Jo IE6 to je problém. Já to řeším testováním přes síť na druhém pc. Vypalování používám to co je integrované přímo ve Vistach, ale spoustu věcí neumí. Problém s Wi-Fi které nevysílají SSID jde vyřešit jednoduše. Centrum síti a sdílení ->Spravovat bezdrátové sítě->pravým na zvolenou síť->Vlastnosti->zaškrtnout "Připojit i pokud síť nevysílá"

Nautil

Díky za tu recenzi. Líbí se mi, jak se na systém dokážeš dívat z obou stran - to běžný uživatel potřebuje. Jsem sice "linuxák", ale Windows musím používat kvůli proprietárnímu SW, který pro GNU/Linux neexistuje. V horizontu 5 let podle mého Vista nahradí XP, takže je jen dobře si o zkušenostech uživatelů s Vistou počíst, abychom věděli, do čeho při upgrade systému jdeme :-) Ještě jednou dík.

kuchi

diky za pochvalu:-)

Zobrazit 5 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio