Co se přihodilo :-)

Windows Live na plný plyn I

2. 6. 2008 16:54
Rubrika: Ze světa IT

Není tomu tak dávno, co Microsoft začal nabízet své Live služby také v češtině. Pravdou je, že znalejší uživatelé můžou využívat podobných služeb už dávno, Live ale nabízí něco navíc. Jeho největší výhodou (v ČR bohužel vzhledem k rozšíření i nevýhodou) je provázanost, kdy je možné kontakty z emailu (hotmail.com) svázat s kontakty v Messengeru, těm pak nastavit práva pro přístup na 5GB webové úložiště SkyDrive, nasdílet adresář na vašem pc (pomocí Messengeru), veškeré přijaté soubory otestovat antivirem (OneCare) a spoustu dalších věci. Na druhou stranu, společným jmenovatelem většiny služeb je mírně omezené využití na jiných OS (ale ne nemožné) a také jistá nepřehlednost uživatelského rozhraní.

Windows Live ID

Windows Live ID je univerzální přihlašovací jméno pro všechny služby Windows Live. Nejčastěji má tvar vase jmeno@hotmail.com či vase_jmeno@windowslive.com. Toto jméno je zároveň také vaše emailová adresa, nicméně není nutné jí jako email využívat. Pokud Live ID ještě nemáte, můžete se zaregistrovat zde. Upozorňuji, že tvar Live ID nemá vliv na vaší přezdívku pod kterou vás uvidí ostatní uživatele, tu si můžete nastavit kdykoliv později. Pojďme si některé služby představit.

Hotmail je cool

Hotmail je emailová služba, podobně jako např. gmail.com atp. Velikost schránky je 5GB (pro platící uživatele 10GB) a maximální velikost zprávy je 10MB. Webové rozhraní je podobné s aplikací Windows Mail (bývalý Outlook Express), včetně možnosti plánování a správy kontaktů. Menší nevýhodou jsou občas nepřeložené výrazy, především v kalendáři. Samozřejmostí je spolupráce s Windows Mail, filtr spamu, antivirus, možnost stahovat poštu z jiných účtu atp. Pro české uživatele připravil Microsoft možnost registrace originálních domén na www.coolhotmail.cz, jako např. vase_jmeno@totineze.ru, vase_jmeno@mlsam.cz, vase_jmeno@prostejinej.cz a spoustu dalších. Máte dokonce možnost navrhnout novou doménu, a pokud bude schválená, objeví se mezi ostatními. Všechny tyto adresy slouží také jako Live ID. Není problém přistupovat na Hotmail jak pomocí IE, tak pomocí Firefoxu či Opery. Při použití alternativních prohlížečů je mírně omezen komfort práce (především v Opeře).

Adresa služby: http://mail.live.com

Windows Live Messenger

Windows Live Messenger (neplést s Messengerem z Windows XP) je celosvětově jeden z nejpopulárnějších IM programů (IM = programy pro zasílání rychlých textových zpráv, něco jako ICQ). Díky kompatibilitě s Yahoo! Messenger, jej lze využívat pro komunikaci s více než 50 miliony lidí po celém světě. Kromě zasílání textových zpráv podporuje také video přenosy, zasílání souborů, sdílení adresářů, sdílení plochy, přenos hlasu, synchronizaci s Outlookem a hotmail.com, integraci do Windows, kontrola přijatých souborů pomocí OneCare (případně jakéhokoliv jiného antiviru) a spoustu dalších vychytávek. Oproti ICQ vyniká stabilitou a možností oficiálně vypnout zobrazovanou reklamu. Existují také rozšíření, netuším však, do jaké míry jsou oficiální. Pro společnosti může být užitečná podpora Active Directory a integraci do Live Communication Server. Jeho největší nevýhodou je velmi malá rozšířenost v ČR (po půl roce používání mam už 3 kontakty) ale pro začátek není problém využívat pro připojení do sítě např. Mirandu (připravíte se tak o spoustu služeb a hlavně zasílání zpráv klientům, kteří jsou offline). Pro uživatele Linuxu doporučuji program aMSN, který má velmi dobrou funkčnost blížící se oficiálnímu klientu.

Adresa služby: http://messenger.live.com

SkyDrive

SkyDrive je webové úložiště nabízející 5GB prostoru s možnosti uploadu maximálně 50MB velikých souborů. Největší výhodou oproti konkurenčním službám je možnost nastavit přístupová práva pro jednotlivé soubory i adresáře (čtení, zápis) a to jak pro všechny uživatele internetu najednou, tak pro konkrétní osoby. Zde se skrývá největší úskalí celé služby. Konkrétními osobami se totiž rozumí uživatelé mající Live ID účet a těch není v ČR mnoho. Uživatele IE mají možnost nahrávat soubory na web pomocí „táhni a pusť“, ostatní se musí spokojit s obyčejným formulářem. Nevýhodou je poněkud nepřehledné rozhraní služby a chybějící integrace do Windows (např. jako síťový disk), do Messengeru či alespoň podpora protokolu WebDAV.

Adresa služby: http://skydrive.live.com

OneCare

OneCare je bezpečnostní skener pro vyhledávání virů a spyware. Existuje jak v desktopové verzi (která však není v ČR dostupná) tak jako Live služba. Bohužel pro Windows Vista existuje jen betaverze, kterou se mi nepodařilo rozběhnout.

Adresa služby: http://onecare.live.com

 

Tím jsme si představili nejužitečnější služby Live, příště se podíváme podrobněji na Windows Live Messenger.

Zobrazeno 1929×

Komentáře

Pavel icepoint Trávníček

ja vim, ze jsi asi trochu fanousek microsoftu, a asi o me vis, ze ja jsem jeho odpurce, ale mylsim, ze mluvim za dost lidi kdyz reknu: tady neni misto pro komercni reklamu ! :)
neber to zle ;)

kuchi

jo reklama je dnes vsude,bez ni to nejde;-) nejsem zadny fanousek Microsoftu (to bych asi nepsal o neprehlednosti, nedokonalem prekladu, omezeni sluzeb atp) ale sluzby Live maji velmi dobre naslapnuto (i kdyz k dokonalosti toho jeste hodne chybi) a Messenger dle meho nazoru nema prinejmensim na Windows konkurenci

Pavel icepoint Trávníček

ja bych rekl, ze messenger ma konkurenci v XMPP, minimalne XMPP vynika tim, ze na nej jsou klienti snad na vsech platformach ;)

kuchi

ok, az dokoncim serial o Live, otestuju Jabber a porovnam s Messengerem. Ale opet zduraznuji ze vyhoda Live je predevsim v provazanosti sluzeb a ze jednotlive sluzby je mozno mit kvalitneji i jinde

Pavel icepoint Trávníček

a postupne si nas microsoft zotroci... jak to je ostatne dneska... kdo nema windows, tak si moc neskrtne ...

Zobrazit 5 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio