Co se přihodilo :-)

Jabber – kdo, co, kde

14. 7. 2008 16:20
Rubrika: Ze světa IT

Jabber. Pro někoho téměř posvátné slovo, pro jiné pouze další z neznámých pojmů, jimiž se to na internetu jenom hemží (a vzhledem k plánovanému spuštění jabber serveru na Signaly.cz bude množit ještě víceJ). Pro ty z Vás, kteří patříte do druhé skupiny, je určen tento článek (a snad i pár dalších).

Stručně řečeno, Jabber (čti džebr) je něco jako ICQ. Umožňuje zasílání zpráv, souborů a mnoho a mnoho dalšího. Za jeho největší výhodu bývá považována otevřenost, což znamená, že si každý může (neznamená umí) napsat vlastní program na chatování a vše co s tím souvisí (např. najit chyby, opravit bezpečnost). Na druhou stranu z toho plyne obrovské množství programů různé kvality a podporou různých funkcí, které může především začátečníka odradit.

Pokud patříte mezi technické fandy, které baví nahlížet pod pokličku, pak věřte, že většina online komunikace se skládá z 3 části:

1)      Klienta. Do toho píšete své vzkazy, prohlížíte si kontakty, upozorňuje vás na blížící se narozeniny. Takovým klientem je např. známe ICQ, pro Jabber jich existuje nepřeberné množství, například Psi, Gajim, Miranda.

2)      Protokolu. Ten má na starosti přenos dat mezi 2 počítači. A přesně to je Jabber. Mimochodem, víte, že protokol ICQ se jmenuje Oscar?

3)      Serveru. To je počítač, přes který proudí vaše data ke kamarádovi a naopak. Na rozdíl od ICQ které používá jeden server pro všechny, Jabber běží na několika stovkách serverů a je tedy mnohem odolnější na výpadek1). Takový Jabber server si může každý z vás spustit při troše zkušeností a dobrém internetovém připojení doma.

Názorný příklad komunikace dvou lidí jsem našel na Wikipedii:

Uživatelka [email protected] si chce povídat s uživatelem [email protected]. Julie má účet na serveru Kapuletova.cz a Romeo na Montek.com. Když Julie napíše zprávu a pošle ji Romeovi, provede se několik akcí:

  1. Jabber klient Julie pošle její zprávu serveru Kapuletova.cz
    • Pokud je Montek.com blokován, zpráva je smazána
  2. Server Kapuletova.cz otevře spojení k serveru Montek.com
  3. Server Montek.com doručí zprávu Romeovi
    • Pokud je server Kapuletova.cz na Montek.com blokován, zpráva bude smazána
    • Pokud není Romeo právě připojen, zpráva se uschová a bude doručena později

Jabber ID

Jabber ID (zkráceně JID) je vaše přihlašovací jméno se kterým se přihlašujete k Jabber serveru. Na první pohled se podobá emailové adrese (kterou může a nemusí být).

                Příklad JID: kuchi@jabber.cz

První část (před znakem @) je vaše jméno či přezdívka a může obsahovat i písmena s diakritikou. Druhá část říká, ke kterému serveru se přihlašujete.

Kolik sítí vidíš, tolikrát jsi Jabberem

Velkou výhodou Jabberu jsou tzv. transporty. Ty umožňují využívat různé služby, které samotný Jabber neposkytuje. Jedná se například o připojení do sítě ICQ (vidíte své kamarády v Jabber klientovi), MSN, zasílání SMS, sledování TV, ukládání souborů atp. Bohužel většinou platí, že co Jabber server, to jiné transporty.

 

1) v případě výpadku jednoho jabber serveru jsou nedostupné pouze ty kontakty, které se k tomuto serveru připojují. Pokud je to zrovna ten váš, máte smůlu a nepřipojíte se. Nic vám ale nebrání přihlásit se k jinému serveru.

Zobrazeno 1724×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio