Co se přihodilo :-)

Windows Live na plný plyn II – Live Messenger

7. 7. 2008 15:57
Rubrika: Ze světa IT

 

Registrace Windows Live ID

Pro využívání všech služeb je potřeba mít tzv. Windows Live ID. To získáte například na www.coolhotmail.cz . Registraci doporučuji provést  v IE, někdy se povede i v ostatních prohlížečích, někdy ne. Samotný Messenger registraci provést neumí, pouze přesměruje na webové stránky.

3, 2, 1 začínáme

Všechny programy z rodiny Live se instalují pomocí tzv. Live Instaler. Ten můžete najít např. zde, stačí pouze zaškrtnout programy, které chcete nainstalovat. Pochopitelně později můžete přidat/odebrat další.

Po instalací se Messenger spustí, stačí vložit Live ID a heslo, nastavit jejich zapamatování případně automatické přihlašování a jste online. Přidávání uživatelů je podobné tomu z ICQ, stačí vyplnit kamarádovo ID, případně ještě telefon, adresu atp. Přidávaný kontakt nemusíte žádat o autorizaci a hned jej máte v kontakt listu. Pokud si naopak přidá někdo vás, zobrazí se vám informace s možností určení, zda vás dotyčný uvidí online nebo ne. Samozřejmostí je nastavení osobní zprávy, která se zobrazí ostatním uživatelům. Spíše zajímavou než praktickou možností je použití názvu aktuálně poslouchané skladby jako osobní zprávy. Posílání zpráv/soboru či tvorba skupin je stejná jako v ostatních IM, proto se podívejme na ostatní funkce.

Jednou z prvních věcí, které si můžete všimnout, je zobrazování reklamy. Ještě nedávno ji bylo možno legálně odstranit (legálně != jednoduše), našel jsem však článek z konce roku 2007 kde Microsoft upozorňoval na protiprávnost tohoto kroku.

Pokud se vám nelíbí základní vzhled Messengeru (laděný do barev Windows Vista), není problém vylepšit jej pomocí stovek skinů dostupných na internetu. Zde se taky skrývá jedno překvapení, a to možnost sdílení vzhledu konverzačního okna s kontaktem (lze samozřejmě vypnout). Pro někoho možná zajímavá věc, mě spíše otravuje. Samozřejmostí je možnost zvolit si avatar.

Zajímavou možností je sdílení libovolné složky s kontakty. Na první pohled velice jednoduché a praktické. Bohužel nelze nastavit jednotlivá oprávnění (druhý uživatel může soubory číst, přidávat i mazat) a navíc soubor/adresář se musí do sdílené složky nakopírovat, což zabírá místo na disku a zdržuje. Microsoft také nevyužil možnosti (snad v budoucnu) propojení Messengeru se SkyDrive a pro sdílení musíte být neustále přihlášení. Na škodu by nebyla ani integrace sdílení pomocí Messengeru do Windows.

Další vychytávkou je možnost požádat o vzdálenou pomoc vašeho kamaráda (to lze samozřejmě i bez Messengeru ale pokud jste za NAT (většina uživatelů), není to tak jednoduché), předat mu řízení vaší plochy a nechat ho opravit váš pc. Pokud by náhodou váš „pomocník“ začal provádět nekalou činnost, stiskem jedné klávesy ho odpojíte.

Zajímavou funkcí je možnost přidat si do seznamu kontaktů např. encyklopedii Encarta ([email protected]) mezi kontakty a posílat jí dotazy na které vám ihned odpoví. Pochopitelně pouze v angličtině. Podobné služby nabízí např. BBC a spousta dalších. Navíc si můžete sami něco podobného vytvořit a váš kamarád, kterému sdělíte tajnou otázku, se dozví např. to, kde jste.

 

Rozšiřujeme Messengeru obzory

Pro Messenger existuje množství doplňku, jedním z nejužitečnějších je Messenger Plus! Live. Ten není dostupný v češtině, avšak jde  do českého Messengeru bez problému přidat. Umožňuje např. zobrazovat jednotlivé okna konverzace pomocí tabu, ukládat historii v html, skriptovat, přidávat rozšíření podobně jako do Firefoxu atp.


Messenger bez Windows

Mnoha uživatelům by mohla vadit provázanost Messengeru s Windows. Naštěstí existují možnosti jak být online i bez „Oken“. Jednou z nich je program aMSN, který existuje jak pro Linux, tak pro MacOS, FreeBSD, Windows a díky GPL licenci prakticky pro všechny ostatní platformy. Umožňuje spoustu věcí z oficiálního klienta včetně video hovorů, správy kontaktů atp.

Do budoucna má Microsoft v plánu přidat podporu nejen pro Yahoo! Messenger, ale i pro G-talk a ICQ. Jak to však všechno dopadne je ve hvězdách (a Redmondu:-))

 

Zobrazeno 1983×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio