Co se přihodilo :-)

Windows Live na plný plyn III – SkyDrive

9. 7. 2008 18:59
Rubrika: Ze světa IT

V poslední části seriálu o Windows Live se podíváme na nejmladší službu (tedy alespoň z pohledu českého uživatele). Zároveň se jedná o službu z mého pohledu nejpraktičtější a nejlépe využitelnou.

Domovskou stránku SkyDrive, webového úložiště nabízejícího 5GB místa pro vaše data, naleznete na skydrive.live.com. Myšlenka není nijak nová, stránky s podobným zaměřením rostou na internetu jako houby po dešti. Není se co divit, kdo nesdílí nějaké data, jako by ani nežil. Po přihlášení vás přivítá stránka se složkami rozstřiženýma do několika kategorií (osobní, sdílené, veřejné). V každé kategorii si pak můžete vytvořit libovolné složky a v nich další složky a další a další. Vpravo je grafický ukazatel zobrazující kolik prostoru už máte obsazeno.

 Základní obrazovka po přihlášení

Nahrávaní souborů

Maximální velikost uložených souborů je omezená na 50MB, což může být dost málo např. pro domácí videa (upozorňuji, že ukládaní autorsky chráněného materiálu do jiných než osobních složek je trestné a v rozporu s pravidly služby). Navíc jak upload, tak download je poměrně pomalý, před měsícem jsem naměřil cca 160kB/s (pro rýpaly: testováno na dostatečně rychlém připojení). Pokud nepoužíváte Internet Explorer, lze soubory nahrát pomocí standardního webového formuláře (maximálně 5 souborů najednou). Bohužel chybí jakýkoliv ukazatel stavu uploadu, zato si ale můžete krátit čas jednoduchou flashovou hrou.

 

 Nahráváni v „neIE“ prohlížečích

 Uživatelé IE můžou po nainstalování ovládacího prvku ActiveX využívat funkce „táhni a pusť“ známe z Windows. Stačí vybrané soubory přetáhnout na vyznačené místo na stránce a pak najednou odeslat. Tentokráte se zobrazuje stav uploadovaných souborů. Bohužel ani tímto způsobem nenahrajete najednou celý adresář.

 

 Nahrávaní souborů v IE

Správa souborů a složek

Při procházení složek se zobrazuje panel s možnosti práce s adresářem.  Umožňuje např. zvolení zobrazení, smazání složky, nahrání nového souboru či změnu oprávnění přístupu ke složce. To je asi největší výhoda SkyDrive v porovnání s ostatními podobnými službami. Bohužel, oprávnění se nastavuje pomocí Live ID, které má u nás málokdo. Samozřejmostí je přidání popisu k jednotlivým složkám i souborům.

Možnosti zobrazení složky

Nastavení přístupových práv

SkyDrive nabízí mnoho prostoru pro zlepšování. Velmi užitečná by mohla být například podpora připojení prostoru jako dalšího disku ve Windows, propojení s Messenger a sdílení složek offline, vylepšený upload souborů, větší rychlost stahování, zrušení omezení max. velikosti souboru či celkově přehlednější rozhraní. Ale i tak určitě stojí za to jej vyzkoušet.

Zobrazeno 1378×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio