Co se přihodilo :-)

Věnujte váš počítač vědě

18. 12. 2008 11:29
Rubrika: Ze světa IT
Ne, nemusíte se bát, že vás budu nabádat k odevzdání vašeho miláčka nejbližší laboratoři na africkém kontinentě. Vědě lze totiž odevzdat i nevyužitý procesorový výkon (a že ho váš počítač má) aniž by bylo potřeba někam chodit.

Ač se to nezdá, naprostá většina počítačů se nudí. Jejich výkon naplno využijete pouze při hraní nejnovějších her, stříhání videa či modelování 3D scén. Naopak při psaní článků, prohlížení webu a sledování nejnovějších seriálů je procesor vytížen jen na pár procent. Není to škoda? A právě tento nevyužitý výkon můžete poskytnout k vědeckým výpočtům jako je hledání léku proti AIDS, zkoumání nádorových buněk, studie změn klimatu atp.

Princip celé myšlenky je jednoduchý. Představte si, že máte 100 000 000 000 (sto miliard) jednobarevných obrázku (červené, modré, zelené, žluté, bílé) a chcete je roztřídit podle barvy. Normální počítač jich za 1 sekundu roztřídí 10 000, takže celou práci bude mít hotovou za 10 000 000 sekund což je asi 115 dní. Fajn, můžeme pořídit počítač, který za 1 sekundu roztřídí 100 000 obrázku (10krát výkonnější počítač) která celou práci vypočítá za 11,5 dne. Ovšem takto výkony počítač nejenže bude velmi velký (celá místnost) ale i patřičně drahý. Řešením je tedy rozdělit obrázky např. po 1 000 000 a nechat je zpracovávat na 100 běžných (a levných) počítačích. Výsledek budeme mít za 16 minut. Pokud si za jednobarevné obrázky dosadíte např. fotografie nádorových buněk či strukturu různých proteinů a reakce mezi nimi víte, kam tím mířím a o jaká čísla se asi bude jednat.

Ovšem ani nákup 100 obyčejných počítačů není zrovna levný. Po celém světě je však spousta uživatelů připojených k internetu, kteří výkon svého počítače využijí jen občas. Nabízí se tedy možnost poslat jim část práce a využit výkonu jejich pc. Toto řešení je vzhledem k rozšířenosti počítačů ve světě velmi levné a nabízí výkon mnohonásobně převyšující i ty největší sálové počítače.

Pokud chcete poskytnout nevyužitý výkon vašeho pc vědě, zaregistrujte se na www.worldcommunitygrid.org, vyberte si alespoň jeden projekt, kterého se chcete účastnit (u každého projektu lze najít přesné informace o tom, co budete počítat, jaké se očekávají výsledky atp.), stáhněte si klienta BONIC (je dostupný i pro Linux a MacOS) a můžete vesele začít. Jedinou nevýhodou je, že informace nejsou dostupné v češtině ale v angličtině, francouzštině a španělštině. Samotný klient je počeštěn a umožňuje nastavení spousty předvoleb, mimo jiné kdy může a kdy nemůže využívat váš procesor, kolik výkonů má nechat pro ostatní aplikace a kdy se může připojit na internet. Součástí většiny počítání je grafické znázornění výpočtů. Odměnou vám bude kromě dobrého pocitu i spousta grafů, žebříčků porovnání odvedené práce s ostatními účastníky (v současnosti jich je přes 400 000 a odevzdali více než 204 694 roků! výpočetního výkonu), statistik a všeho možného i nemožného. Tak co, přidáte se? 
Zobrazeno 1287×

Komentáře

ObiSkyWalker

Nějakou dobu jsem to měl na osobním PC než jsem přeinstaloval systém, počítali se kolize sha1 hashů :-)

hans

Spolubydlící, teda spíš jeho notebook, počítá už několik měsíců Witterichovo prvočíslo s úpolečně s mnoha dalšími počítači. Tato myšlenka se mě hodně líbí.

kybermonty

Nemám zájem, aby mi neustále funěl větrák od CPU na noťasu...

malina

máš pravdu hans, až na to že je to Wiferichovo prvočíslo, nebo spíš Wiferichova prvočísla

Zobrazit 4 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio