Co se přihodilo :-)

Milujte se! – co mě zarazilo

23. 1. 2009 23:35
Rubrika: Ostatní

Předpokládám, že časopis Milujte se! mnozí z vás znají. V čísle 7/2008  jsem narazil na zajímavou verzi (ne)manželského slibu. Článek, u kterého byl přiložen upozorňoval na rozdíly mezi manželstvím křesťanským, státním a  bydlením na hromádce. Bohužel autoři použili formu, kterou my křesťané tak často kritizujeme na ostatních mediích.

Nejdříve onen (ne)manželský slib:

Já, ...... beru si tebe, ...... , za partnerku pro společné bydlení, společné lože a snad i společné účty. Vyhlídku, že takové uspořádání bude fungovat, nepokládám za moc reálnou; vždyť proto jsem se také rozhodl se s tebou neoženit. Zkusme to! Neznáme se vzájemně natolik, abychom přijali trvalý závazek, ale rádi spolu spíme. Mé rozhodnutí je založeno na hormonech, ekonomických úvahách a vhodné příležitosti. Vyhrazuji si právo, přestane-li mi toto uspořádání vyhovovat, tě v kteroukoli dobu a z jakéhokoli důvodu opustit, a nebýt za to nikomu odpovědný.

Zůstanu s tebou, dokud mě budeš zajímat a uspokojovat mé potřeby, nebo dokud se neobjeví někdo vhodnější. Jelikož totéž očekávám od tebe, chci si od tebe zachovávat určitou citovou distanci – a rozhodne-li se kterýkoli z nás odejít, nebude to tolik bolet.

Také mi to usnadní rychlý vstup do podobného uspořádání s někým jiným. Jestliže vážně onemocníš nebo se zmrzačíš nebo ukáže-li se, že by tvé hlubší potřeby příliš vysávaly mou citovou energii, pokusím se s tebou zůstat jistou slušnou dobu, abych nevypadal jako sobec, ale pak tě pravděpodobně opustím a už se nebudu ohlížet nazpět.

Od tebe očekávám totéž.

Selže-li nám antikoncepce, pak se buď vezmeme z pocitu viny nebo studu, nebo jeden z nás odejde: vždyť neví, zda by ten druhý byl dobrým rodičem. Možná také dáme své dítě zabít, abychom neporušili posvátnost své osobní svobody. Ostatně výchova dětí si žádá oddanost a odpovědnost, tedy právě to, čemu se chceme vyhnout, když spolu chceme žít neoddáni.

Uvědomuji si, že kdybychom se časem přece jen rozhodli učinit vzájemný veřejný závazek, pak naše nynější rozhodnutí žít spolu před tímto závazkem významně snižuje naše šance na úspěšné manželství (promiň, to slovo jsem řekl nedopatřením).

Cítím se lépe, když jsem ti to všechno poctivě řekl. Doufám, že také ty se cítíš lépe, když jsi to všechno slyšela. Je dobře, že si ani jeden z nás nedělá žádné iluze.

Tuto formuli na základě třiceti let v pastoraci i přesvědčivých statistik navrhl Rev. Samuel Pascoe

Doslovná citace z http://www.milujte.se/storage/dalsi/milujte-se-2008-7.pdf

 

Začněme pěkně od konce.  Rev. Samuel Pascoe. Kdo to je? Seznam vyhodí pouze odkazy na (ne)manželský slib, zato Google přináší zajímavější informace. Zjistíme, že Samuel C. Pascoe se dlouhodobě věnuje manželství, je ženatý, má 3 syny a působí na Floridě. Na této stránce ovšem najdeme informaci, že „A priest has been stripped of his clerical credentials for having an inappropriate relationship with an adult woman church member, parish officials said Monday“ (Kněz (Samuel C. Pascoe) byl zbaven jeho pověření pro nepřiměřený vztah s farnicí). Pokud by to byla pravda (což já posoudit nedokážu), vrhá to poněkud jiné světlo na to, co sám hlásá (káže vodu, pije víno) - ztrácí důvěryhodnost. Pokud by to byla pravda. Na stejné stránce totiž nalezneme spekulaci, že za jeho odvoláním stojí nesouhlas s „the denomination's increasingly progressive interpretation of Scripture and its growing acceptance of homosexuality „ (rostoucí akceptace homosexuality v Episcopal Church – název církve). Názor si každý udělejte sám.

 

Dále mě zaujalo spojení „přesvědčivých statistik“. Bohužel nikde nebyl uveden zdroj přesvědčivých statistik (byť netvrdím, že neexistují, nabízí se však otázka výběru vzorku, atp). Ovšem v uvedeném kontextu mi to přijde stejné jako další oblíbené (byť nic neříkající) a často používané pojmy: naprostá většina (kolik to je), mnoho lidí (více nebo méně než naprostá většina), všichni si myslí (ukažte mi, na čem se opravdu všichni shodnou), proti proudu (co to je ten proud), je všeobecně známo, je zřejmé, větší než malé množství, nemá smysl dokazovat (kéž by), odborník který si nepřeje zveřejnit své jméno, kamarádův známý, mám vysokou školu – ty ne, … Prostě tvrzení, které má dodat známky důvěryhodnosti pro ty co se nezamyslí, ale ve skutečnosti nám bez kontextu s konkrétními fakty (čísla, osoby) nic neřeknou.

 

A teď to nejvíc zarážející. Text jsem pochopil jako argument varující před nesezdaným soužitím (pokud to bylo jinak, můj článek ztrácí smysl). Ponechme stranou, jestli statistiky existují a jak jsou přesvědčivé. Se stejnou logikou jako je psán tento článek a s velmi podobnými argumenty lze bez problému napsat článek naopak varující před vstupem do manželství. Stačí si vzít počet rozvodů a jejich příčiny. Nikdo jistě nepopírá, že rozvod mimo jiné přináší i psychickou zátěž a ujmu. Ale vždyť u nás se rozpadá každé druhé manželství (dle ČSU máte 49% nebezpečí velké psychické ujmy). Pokud se navíc podíváme na příčiny rozvodů, není problém sestavit „skutečnost odrážející“ manželský slib (vycházel jsem z dat pro roky 2003-2005, důvody muže):

 

Já, ...... beru si tebe, ...... , za manželku pro společné bydlení, společné lože a společné účty. Vyhlídka, že takové uspořádání bude fungovat, je 50 na 50; Zkusme to! Neznáme se vzájemně natolik, abychom měli šanci na trvalý svazek, ale rádi spolu spíme a ty 3 – 4 roky to nějak vydržíme. Mé rozhodnutí je založeno na hormonech, ekonomických úvahách a vhodné příležitosti. Vyhrazuji si právo, přestane-li mi toto uspořádání vyhovovat, tě v kteroukoli dobu a z jakéhokoli důvodu opustit, a díky předmanželské smlouvě nebýt za to nikomu odpovědný.

Zůstanu s tebou, dokud mě budeš zajímat a uspokojovat mé sexuální potřeby, nebo dokud se neobjeví někdo vhodnější. Jelikož totéž očekávám od tebe, chci si od tebe zachovávat určitou citovou distanci.

Možná tě opustím jenom tak, bez důvodu a půjdu štěstí hledat jinam. Od tebe očekávám totéž.

Selže-li nám antikoncepce (pro křesťany PPR), možná také dáme své dítě zabít, abychom neporušili posvátnost své osobní svobody. Ostatně výchova dětí si žádá oddanost a odpovědnost, což já nechci.

Uvědomuji si, že kdyby časem přece došlo k rozchodu, pak naše nynější rozhodnutí uzavřít spolu manželství vše jen ztíží.

Cítím se lépe, když jsem ti to všechno poctivě řekl. Doufám, že také ty se cítíš lépe, když jsi to všechno slyšela. Je dobře, že si ani jeden z nás nedělá žádné iluze.

 Zdá se vám tenhle text poněkud vedle? Ano, on je. Stejně jako ten v Milujte se. Co je to statistika? Věda, která z velmi nepřesných čísel (kolik lidí uvádí do dotazníku jen pravdu) děla velmi přesnými metodami další velmi nepřesná čísla (která nic nezaručují).

PS: Cílem článku není shodit časopis (což by na příkladu části jednoho článku bylo pěkně divné), práci jeho redaktorů či svátost manželství. Ale pouze upozornit na nutnost zamyslet se nad tím co čteme (i v případě křesťanských periodik či výroku duchovních), jak argumentujeme, jak si ověřujeme informace a jak lehce přejímáme něčí názor. Naopak jsem rád, že takové časopisy vycházejí, umožňují mi totiž získat pohled na věc z více úhlu a tím si utvořit vlastní názor.

PSS:-)) Dlouho jsem přemýšlel jaký dat tomuto článku název. Nic lepšího mě nenapadlo…

Zobrazeno 5417×

Komentáře

kuchi

diky vsem za reakce. vzhledem k tomu ze jsem na signalech opet narazil na spojeni "presvedcive statistiky o ziti na hromadce", chtel bych ohledne tohohle napsat clanek. pokud nejake vyzkumy na tohle tema znate, budu rad kdyz mi date link. ja zatim nenasel zadne statistiky:-)

had

...možná by nebylo úplně od věci vědět, že ten pastor je příslušníkem anglikánské církve, jejichž učení se v roce 1534 díky Jindřichu VIII. rozešlo s římskokatolickou církví. V této církvi také je běžnou záležitostí svěcení žen, homosexuálních kněží a chtěli bychom zřejmě mnoho, kdyby zde byl zaveden celibát.

Ať už je autorův postoj a zdroje jakékoliv, článek stojí za zamyšlení, neboť odráží chování současných lidí (bohužel bez ohledu na jejich náboženskou příslušnost).

Zobrazit 8 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio