Co se přihodilo :-)

Do Londýna a zpět za 14Kč

22. 2. 2009 11:27
Rubrika: Cestování
Není tomu tak dávno, co jsem psal návod, jak získat levné letenky. Pokud stále patříte mezi ty, kteří považují letenky za částku limitně se blížící nule za nemožné, v tomhle článku se vás pokusím přesvědčit o opaku. Nedávno jsem se totiž vrátil z Londýna a zpáteční letenka stála 14Kč (dá se sehnat i za méně) včetně všech poplatků. Jen doplním, že cílem výletu bylo proletět se letadlem, nikoliv se někam podívat či cokoliv jiného.
Letenky jsem bookoval 2 měsíce předem, letělo nás pět a dohromady se cena vyšplhala na 70Kč. Podmínkou bylo pouze příruční zavazadlo a online check-in. Odlet byl z Brna v 17:05 a přílet v 18:15 místního času se společností Ryanair. Nakonec jsme po dvouhodinovém letu, během kterého byl vidět krásný západ slunce z výšky 11km, přistáli s 10 minutovým náskokem. Na rozdíl od spousty strašáků na internetu, nehrály během celého letu reklamy (jen jedna na Ryanair) ani nám personál nevnucoval ke koupi žádné pití či jiné předměty. Slušně se zeptali, zda někdo něco nechce, a když ne, tak s úsměvem odešli. Bohužel skoro celou cestu byla velká oblačnost, která se u většiny po 20minutách změní z „krásné bílé smetany“ na „nudnou bílou hmotu tam dole“ a tak jsme si cestu krátili čtením. Během letu bylo možno používat mobilní telefon, bohužel ze země nešel signál chytit a Vodafone nemá s Ryanair uzavřenou roamingovou smlouvu, proto na mou první vzdušnou sms musím ještě počkat. Zajímavé to bylo až těsně před přistáním v Londýně, kde jsme letěli podél dálnice a mohli si tak vychutnat naší rychlost v porovnání s automobily, které tam všechny jezdí v protisměru :-).  Po přistání jsme udělali chybu a místo k pasové kontrole zamířili nejdříve na záchody. Jelikož kolem 6 večer přistává spousta letadel a UK není součástí schengenu, vytvořila se mezitím asi půlhodinová fronta. Paradoxní bylo, že u přepážek „EU citizen“ byla fronta, u těch „all other passport" stáli asi 3 lidé. No, EU nepřináší jen výhody:-) Samotná kontrola byla spíše formalitou.
Na letišti se naše výprava rozdělila na dvě skupiny. Jedni se vydali zkoumat noční Londýn, druzí včetně mě dali přednost spaní na letišti, což je na London Stansted zážitek. Přes noc se totiž celé letiště změní v obrovskou noclehárnu, kde spí stovky lidí úplně všude. Někteří jen tak, jiní vybavení spacákem a karimatkou. Navíc jsou všude policisti a zaměstnanci, takže nemusíte mít strach o své věci. Úklidová služba vás nebudí, zamete kolem vás a jde dál. Plusem je i to, že poslední letadlo odlétá v 11 večer a další až někdy kolem 5 ráno, takže vás nebudí žádné hlášení. Není divu, že Stansted je na http://www.sleepinginairports.net/ hodnocen jako jedno z nejlepších letišť na přespání.
Před odletem zpátky bylo třeba opět projít přes bezpečnostní kontrolu. Ta byla o dost přísnější a podrobnější než v Brně, došlo i na zouvání bot a ruční prohlídky některých členů výpravy. Přesto se nám povedlo přenést pití. Za bezpečnostní kontrolou existuje jakési město v městě. Během čekání na odlet můžete dělat nákupy jídla, pití, léku, oblečení, suvenýru, aut (napadá někoho, jak ho pak nacpat do příručního zavazadla), elektroniky či jít rozmnožit finance do herny. Platí ovšem, že vše je dražší než před kontrolou. Pak už jen čekáte, až se na informační tabuli rozsvítí „go to gate XY“ a můžete vyrazit k letadlu.
Během čekání na nástup bylo vidět, jak pilot obchází a kontroluje letadlo. Ryanair nemá na svých letech zavedeny místenky, proto je třeba být u gate včas, což se nám tentokrát nepovedlo, a tak jsme si užívali výhledu do uličky. Opět byla velká oblačnost, jen nad Německem se chvílí bílá „mraková“ změnila na bílou „sněhovou“ pokrývku polí a měst. Nic moc vidět stejně nebylo. Přistáli jsme se zhruba 7 minutovým zpožděním zaviněným čekáním v řadě na start.

Pár postřehů

Letenky opravdu stály pouze 14Kč. Je však třeba si uvědomit, že celý výlet je dražší. Minimálně o dopravu na letiště v ČR. Taky přes bezpečnostní kontrolu nepřenesete pití, které si budete muset koupit. Jídla si můžete vzít, kolik chcete. Minimum financí bych tedy viděl kolem 20 - 30 Euro, pokud plánujete přespání na letišti. Na dopravu do centra počítejte kolem dalších 10 - 20 Euro. Peníze se vyplatí vyměnit už tady a ne až na letišti, kde je podstatně méně výhodný kurz (v případě Londýna 38Kč za libru). Značným ulehčením je platební karta.

Pokud plánujete přespávat na letišti, navštivte stránky http://www.sleepinginairports.net/. Zjistíte nejrůznější finty a podobně. Přibalte si spacák a karimatku (ovšem pozor na rozměry a hmotnost zavazadla). Nezapomeňte taky něco na zahnání nudy před usnutím a po probuzení.

Spaní v hotelu přináší podstatné zvýšení nákladu. Doporučit můžu zejména http://www.hotelformule1.com/, který nabízí velmi dobrý poměr cena/výkon. Další levné ubytování lze hledat např. na http://www.hostelworld.com/, http://www.hostels.com/.

Jak to že letenky jsou tak levné?

Pokud vás zajímá, jak je možné, že letenky jsou opravdu tak levné (když průměrné skutečné náklady na sedadlo po Evropě činí 30-50 Euro), nabízím pár vysvětlení.

  1. Nikdy nejsou tak levné všechny letenky, je jich naprosté minimum. To, co společnost prodělá na letence za 14Kč, bohatě vydělá na letence za 4000Kč.
  2. Jedná se o reklamní akci. Letenky od 0,1 Euro včetně všech poplatků, to prodává.
  3. Jedná se o novou linku, kterou je třeba „rozlítat“, neboli dát o ní cestujícím vědět. Pak nevadí, když prvních 100 letu bude v mínusu, společnost zajímá až spousta těch dalších, které budou výdělečné.
  4. Celková cena letenky se skládá z nákladu na let a letištních poplatků. Společnosti mívají s letištěm uzavřené smlouvy, že platí poplatky např. pouze za prvních 100 cestujících v letadle, za ostatní platit nemusí. Pochopitelně je naúčtují všem (tedy kromě těch pár s levnými letenkami).
  5. S letištěm mají uzavřenou smlouvu, že pokud přepraví více než X tisíc cestujících za rok, dostanu slevu na letištní poplatky. Vyplatí se tedy co nejdříve přepravit hodně cestujících i za cenu ztráty, nižší letištní poplatky jim vše vrátí.
  6. Společnost počítá s tím, že pokud poletíte tam „zadarmo“, nevyjde vám levný let zpět a připlatíte si za normální cenu. Ta ovšem pokryje i let tam.
  7. Doplatky. Levné létání s sebou nese řadu omezení. Např. za odbavené zavazadlo zaplatíte 500Kč navíc, ale to musíte jít na letištní check-in, za který zaplatíte dalších 200Kč. Ryanair dokonce uvažuje o zpoplatnění záchodu v letadle (ale Boeing momentálně není schopen dodat dveře na mince). Pokud tedy chcete letět levně, musíte mít pouze kabinové zavazadlo, online check-in, nechtít žádné občerstvení na palubě a ještě platit pouze kartou Visa Electron.
Zobrazeno 4210×

Komentáře

FIS

Některé letecké společnosti nabízí levné letenky, ale pak vás skutečně osolí na poplatcích za cokoli. Doporučuji www.smilex.cz a uvidíte vše i s poplatky. Dělají letenky poctivě...

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio