Co se přihodilo :-)

Software – levně a legálně

4. 5. 2009 10:48
Rubrika: Ze světa IT

Znáte to. Bez počítače se dnes obejde málokdo. Ovšem studenti financemi neoplývají a na koupi legálního software nemají. Pak často volí pirátské verze. Přitom netuší, že mnoho firem nabízí pro studenty výrazné slevy na své produkty. Tento článek by měl přinést přehled těch nejběžnějších komerčních programů, které mohou studenti získat s výraznými slevami.

Windows a spol.

Nejlevněji mohou získat produkty firmy Microsoft ti studenti, jejichž fakulta či katedra je zapojena do programu MSDN Academic Alliance. Jedná se většinou o obory spjaté s IT. Pak dostanete Windows a většinu ostatních programů úplně zdarma. Jestli je vaše škola členem MSDN AA můžete zjistit zde:

http://www.msdnaa.net/search/SchoolSearchIntl.aspx

Pokud nepatříte mezi ty šťastné, nezoufejte. Pokud sháníte Windows, poohlédněte se po tzv. OEM licencích. Ty mají jen jedno omezení, a to licenci pouze na první počítač. To znamená, že je můžete provozovat pouze na prvním počítači, na který je nainstalujete. Windows XP se pak dají sehnat okolo 2000 Kč, Vista Home Premium (verzi Basic se raději vyhněte) 2600 Kč. Pokud kupujete nový PC či notebook, vyjde vás levněji vybírat model s již nainstalovanými Windows (cenový rozdíl je prakticky zanedbatelný).

Velmi často používaným programem je MS Office. Ten lze ve verzi 2007 pro nekomerční použití sehnat již od 1300 Kč (zde). Licence přitom platí až na 3 počítače v 1 domácnosti. Balík pak obsahuje Word, Excel, PowerPoint a OneNote.

Antivir

Zde je výběr nepoměrně větší. Bohužel platí, že co uživatel, to oblíbený antivir. Pokud tedy nechcete utrácet, můžete využít výborný český antivir avast!, který je pro domácí použití zdarma.

Za jeden z nejlepších antiviru je považován NOD32 firmy ESET. Ten mohou majitelé ISIC karet získat s 50% slevou. Licence na 1 rok vás tak vyjde na 595 Kč, upgrade na další rok pak jen 417 Kč. Nakupovat můžete zde.

Adobe

Jestliže se řadíte k zástupu těch, kteří na otáčení fotek potřebují Photoshop (či jej skutečně využijete) a jste studenti střední či vysoké školy, můžete ušetřit přes 50 000 Kč. Verzi Adobe CS3 Design Premium STUDENT lze zde zakoupit za necelé 3000 Kč. Momentálně se čeká na uvolnění studentské verze CS4 a tak je pouze posledních pár kusů starší verze. Na http://www.adobeprostudenty.cz najdete informaci, že prodej CS3 je již ukončen. Z vlastní zkušenosti vím, že sériové číslo bez problému dostanete.

CorelDraw

I tento software lze získat s výraznou slevou. Za 2000 Kč dostanete pro 3 domácí počítače. Navíc zde právě běží akce CorelDraw Graphic Suite X4 + Office 2007 pro 3 domácí počítače dohromady za 2600 Kč.

 


Tolik asi nejzákladnější software, na které lze získat slevu. Možností je pochopitelně více, každý ovšem požaduje něco jiného. Příště se podíváme na alternativní programy ke komerčním (Linux, OpenOffice, Gimp atp).

 

 

Zobrazeno 3561×

Komentáře

ObiSkyWalker

"Jestliže se řadíte k zástupu těch, kteří na otáčení fotek potřebují Photoshop" - skvělá hláška :-D :-D<br />
<br />
Jinak díky za info, o té slevě u NOD32 jsem nevěděl. MSDN AA je dobrý způsob získání potřebného softwaru :-)

Papo

kuchi: pardon :)

Papo

Co použít namísto Adobe Photoshop Gimp, který je zdarma, jakkoliv je původně psán pro Linux?

kuchi

tohle je clanek jak ziskat komercni software levne, ostatne viz moje poznamka pod carou;-)

Vojtěch Zajíček

Jak to je v dnešní době s Windows XP, které už nelze legálně koupit. Jednak mam 9 let starý PC a potřebuji XP např na zprovoznění staršího hardwaru. A Windows 7 - nevím jestli bych ho vůbec rozjel. Jak je to s používáním XP i poté co už se neprodává?

kuchi

XP je mozne bez problemu pouzivat. Jina je otazka kde je sehnat, pokud je uz nemas.

ObiSkyWalker

@zaja: Ja jsem dostal original WinXP (verze pro repasovane pocitace, asi za 400 Kc) kdyz jsem si zakoupil notebook na http://www.device.cz/ Zkus se zeptat, jestli neprodavaji i licence na WinXP.

Zobrazit 7 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio