Co se přihodilo :-)

Letní slevy ČD – když zmatek, tak pořádný

24. 6. 2009 14:27
Rubrika: Cestování

Není to tak dávno, co jsem přinesl přehled slev u našeho největšího vlakového dopravce. Bohužel, jak je u ČD zvykem, ihned s vydáním nového tarifu se začalo pracovat na nové verzi, tentokrát navíc okořeněné o letní nabídky. Najdeme mezi nimi i některé skutečně úsměvné počiny.

Vnitrostátní přeprava

Jelikož vedení ČD přišel tarifní systém příliš přehledný, padlo rozhodnutí jej trochu zamotat. Využili k tomu časovou smyčku a mezi 21. 6 - 22. 9. tak budeme ve vlacích ČD cestovat podle tarifních podmínek z roku 2008. To znamená ušetření pár korun.

Neméně zajímavou slevou je rozšíření platnosti víkendové jízdenky SONE+ i na všední dny. Za cenu 150Kč (osobní a spěšné vlaky) tak bude moci cestovat až 5 lidí (maximálně 2 však můžou být starší 15 let) kterýkoliv den v týdnu.

Naopak ČD Net podražil na 450Kč pro jednoho cestujícího a na 900Kč pro až 5 cestujících (bez omezení věku).

Pokud plánujete v létě cestovat pouze v rámci jednoho kraje, pouvažujte o zlevněné jízdence REGIONet, která za 99Kč umožní jednomu cestujícímu cestovat celý den. Pro 5 cestujících bez omezení věku pak vyjde na 300Kč. Plánky jednotlivých krajů najdete zde.

Majitelé slevy RailPlus (všichni vlastníci In-karty) jistě potěší možnost cestovat v létě na severní lince SC Pendolino (Praha - Ostrava a zpět) na všech spojích s místenkou za 100Kč (namísto obvyklé ceny 200Kč).

Všichni cestující pak budou moci využít nového spoje SC Sprinter, který trať Praha - Ostrava pojede bez zastávky, navíc pak bude pokračovat dále až do Třince. Bude jezdit pouze jednou týdně, a to v pátek s odjezdem z Prahy v 16:23 a příjezdem do Ostravy v 19:20 (Třinec pak 20:25). Pokud se těšíte na opravdu rychlou jízdu, věřte, že se (ne)máte na co. Díky průměrné rychlosti téměř 119km/h se bude jednat o nejrychlejší spoj Praha - Ostrava v historii. Oproti normálnímu zastávkovému SC tak ušetříte celé dvě (číslici 2) minuty (cestovní doba 2h 57 min oproti 2h 59 min). Nezbývá než doufat, že aspoň někdy se jízdní řád podaří dodržet.

Jiná situace panuje na jižní větvi spojů SC (Praha - Brno - Břeclav). Pokud plánujete pro vaší cestu využít spoje SC 14 - 19, do vozů 6 a 7 dostane k platné jízdence místenku úplně zdarma (ale musíte ji mít).

Cesty do zahraničí

Pokud patříte mezi ty, pro které je cesta cíl (nebo ty kteří chtějí něco zažít už před příjezdem do cílové destinace), nejlepší volbou je určitě vlak. ČD rozšířily nabídku levného cestování. Bohužel, najít nejlevnější nabídku v množství slev je často nadlidský úkol.

Základní nabídkou je eTiket. Tuto jízdenku je možno koupit pouze přes eshop a to ve verzi jednosměrné (pouze ČR - zahraničí) nebo zpáteční. Jízdenka platí jen v některých vlacích, její součástí je i místenka. Je možné ji využít jenom na konkrétní trasy (např. Praha - Berlín, Ostrava - Vídeň, Praha - Ljublana). Platí, že se často vyplatí dojet do Prahy/Ostravy/Brna za normální jízdné a odtud pokračovat na eTiket.

Další zajímavou slevou jsou akční nabídky. Ty jsou vhodné, pokud znáte dopředu cíl i datum vaší cesty. Opět jsou vydávány pouze na konkrétní trasy některých vlaků. Součástí ceny je i místenka (u nočních spojů lehátko nebo lůžko). Dá se tak levně a pohodlně cestovat nejen k našemu východnímu sousedu, ale např. i do Amsterdamu nebo Curychu.

Na některé víkendy (4. - 5. VII., 11. - 12. VII., 25. - 26. VII. a 18. -19. VII) je možno využít výhodných zpátečních jízdenek z Prahy do Berlína za 19 Eur (EC 178 tam, EC 179 zpět).

Pokud chcete v létě poznávat krásu rakouských zemí a vlastníte in-kartu, je pro vás určena nabídka SommerTicket ÖBB. Ve verzi pro mládež do 19 let stojí 25 Eur, do 26 let pak 59 Eur. Umožní vám cestovat po Rakousku mezi 4. červencem a 13. zářím ve všední dny od 8 ráno do půlnoci, o víkendech pak neomezeně.

 

Zobrazeno 2782×

Komentáře

Eleeshebat

qvido: to znamená, že seš perspektivní partner :D

David Augustýnek

Ano, správně!! :)

Zobrazit 6 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio