Co se přihodilo :-)

MS Word – číslování stránek

17. 7. 2009 18:06
Rubrika: Ze světa IT

Pokud jste někdy psali delší dokument, asi víte, že vkládat čísla stránek ručně není tak úplně ono. Naštěstí lze tuto činnost zautomatizovat. Jak na to (a hlavně jak vyzrát na záludnosti pokročilého číslování) se dozvíte v tomto článku.


Návod je psán pro MS Word 2007, ale bez nějakých větších odchylek by měl fungovat i ve starších verzích.

 

Základní číslování

Vložení základního číslování (1, 2, 3, ...) není nic složitého. Z nabídky vyberte Vložení, pak Číslo stránky, vyberte umístění, formát a je to. Pro úpravu formátu zvolte Číslo stránky a pak Formát - číslování stránek.

Většinou ovšem nechceme, aby na titulní stránce bylo číslo. Klepněte proto kdekoliv na druhou stránku a vložte číslování. Na pásu Vložení pak zaškrtněte Jiné na první stránce. První stránka tak bude bez čísla, na druhé straně bude 2, na třetí 3, a tak dále.

Někdy nebudete chtít, aby číslování začalo od 1, ale třeba od 10. Postupujte tak, že číslování normálně vložíte od 1, pak zvolte Číslo stránky, Formát - číslování stránek, a v Začít od nastavte, od kterého čísla se má začínat.

 

Pokročilé možnosti

 

Na vážnější problémy asi narazíte, pokud budete chtít číslovat např. až od stránky 3 (první je titulní, na druhé je obsah). Pak klikněte na konec druhé stránky, dejte Rozložení stránky, Konce a vyberte Další stránka (ve starších verzích Vložit, Konec a vyberte Konec oddílu na stejné nebo další stránce) - pozor, jedna se o ukončení oddílu, ne stránky. Poté se přesuňte na 3 stránku, přepněte se do záhlaví/zápatí (podle toho, kam chcete čísla vložit), zrušte volbu Propojit s předchozím (starší verze Odkaz na předchozí) a vložte číslování. První dvě stránky nebudou mít číslo, na třetí stránce se začne od čísla 3. Pochopitelně můžete zvolit začátek od jakéhokoliv čísla.

Problém může být taky opačný. Co když nechcete mít očíslovanou poslední stránku? Jak už asi tušíte, finta bude podobná té předchozí. Na poslední stránce, kterou chcete mít očíslovanou, vložte Konec oddílu nepřetržitě (starší verze Konec oddílu - na stejné stránce). Poté se přepněte do záhlaví/zápatí na první nečíslované stránce a zrušte možnost Propojit s předchozím (starší verze Odkaz na předchozí). Pak se vraťte zpátky do záhlaví/zápatí na poslední číslované stránce a vložte číslování.

Oba předchozí postupy lze samozřejmě kombinovat. Pomocí oddílu lze číslování upravovat prakticky libovolně, několikrát v dokumentu začínat a zase končit.

Rada pro Word 2007

Pro přepnutí do záhlaví/zápatí vyberte Vložení, rozbalte nabídku Záhlaví nebo Zápatí a úplně dole vyberte Upravit. Pokud už v záhlaví/zápatí máte nějaký text, stačí na něj pro přepnutí dvakrát poklepat.

 

Zobrazeno 28211×

Komentáře

somniferka

To by mě nenapadlo, že když googlím číslování stránek ve wordu, pošle mě to na signály. Navíc na článek, který mi byl nápomocný. Děkuji mnohokrát. Zachránil jste mi bakalářku (resp. její číslování).

Žaaba

Vida, taktéž nevěřím svým očím...a po všech těch prošlých návodech konečně jeden, který jsem pochopila :) Velký dík! :)

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio