Co se přihodilo :-)

Windows 7

18. 10. 2009 13:24
Rubrika: Ze světa IT | Štítky: windows , zkušenosti

O Windows 7 se díky neúspěchu Windows Vista a uvolnění testovacích verzí pro veřejnost mluví už dlouho. Jelikož se nedávno na MSDNAA objevila finální verze, rozhodl jsem se pro instalaci. Tento článek je o mých prvních dojmech s Windows 7 Profesionál.



Instalace

Maximálně zjednodušenou instalaci zvládne snad úplně každý (jen rozdělení disku je trochu zmatené), systém vyžaduje minimum informací. Vše přitom samozřejmě probíhá v grafickém kabátku. Po 26 minutách od začátku je obsazeno cca 6GB, automaticky se nainstalovaly všechny ovladače (až na bluetooth, na který byl potřeba opravný patch od Dellu) a touchpadu, u kterého nefunguje scrolování. Jakmile připojím tiskárnu, automaticky se z Windows Update stáhnou potřebné ovladače. Tady udělal Microsoft opravdu velký pokrok a vše je mnohem pohodlnější.

Vzhled

Kdo je zvyklý na vzhled Windows Vista, pro toho bude největší změna organizace hlavního panelu, který celý připomíná poněkud přerostlý Panel rychlého spuštění. Po téměř 14letech Microsoft konečně implementoval možnost přesouvání běžících programů (praktické využití mě nenapadlo). Živé náhledy známé z předchozích Windows dále ožily a umožňují interaktivitu u aplikací, které ji podporují (u těch ostatních aspoň zobrazují křížek pro ukončení programu z náhledu). Názory na nové uspořádání se různí, dá se na něj zvyknout téměř okamžitě a při více otevřených oknech mně připadá přehlednější. Navíc jde přepnout do klasického zobrazení. Bohužel ne vždy je živý náhled skutečně aktuální (tahle chyba se vyskytuje častěji než ve Windows Vista).

Změnou prošla oznamovací oblast. Umožňuje přesně nastavit, které ikony a upozornění mají být trvale zobrazeny a které až po rozkliknutí, navíc už není do šířky ale na výšku, což je mnohem praktičtější. Navíc se stále zobrazuje celé datum, což využiji dost často:-)

 

 

Vývojem prošla nabídka Start. Nejčastěji používané programy nyní mohou zobrazovat podnabídky. U Wordu tak například uvidíte poslední otevřené dokumenty, Live Messenger umožní nastavit stav atd.

 

 

Nastavení & ovládání

Microsoft opět změnil umístění některých nastavení a tak je třeba z počátku více hledat. Pravdou je, že ty nejpoužívanější jsou většinou po ruce, na druhou stranu nastavení šetřiče obrazovky je pěkně schované.

Nastavení bezdrátových sítí je podstatně zjednodušeno. V oznamovací oblasti stačí poklepat na ikonu a zobrazí se seznam všech dostupných sítí, poklepáním na vybranou dojde k automatickému připojení.

 

Pokud patříte mezi ty, pro které je nejdůležitější vzhled systému, Windows 7 vás potěší. Přidávají další možností nastavení vzhledu a to včetně takových věcí, jako je automaticky se měnící pozadí plochy.

Velmi dobře využitelnou vlastností je také možnost zobrazení jakéhokoliv okna na půl obrazovky pouhým přetažením k okraji. Pro maximalizaci pak stačí přetáhnutí k hornímu okraji. Navíc pokud s některým oknem zatřesete, všechny ostatní se minimalizují.

Programy

Nové Windows samozřejmě obsahují aktualizované verze spousty programů. Nového vzhledu se tak dostalo například Malování, které obsahuje Ribbon známý z MS Office 2007 (naštěstí obsahuje jenom pár funkcí, které jde hned najít), stejný styl ovládání dostal také WordPad. Windows Media Player je přítomen ve verzi 12 (konečně obsahuje většinu potřebných kodeků na video, titulky bohužel nezvládá), Kalkulačka umožňuje volbu ze 4 verzí (základní, vědecká, programátorská, statistická). Novým programem jsou Poznámky, které umožňují „připnout" si na plochu krátké zprávy. Změnou prošly také Gadgets, které už nejsou vázané na postranní panel (ten nová Windows vůbec neobsahují). Přibyl také prohlížeč dokumentů XPS (který ale stejně skoro nikdo nepoužívá). Vylepšení se dočkalo také integrované vypalování, které nyní umí pracovat s ISO obrazy. Hodit by se vám mohl i nástroj Výstřižky, který umí udělat snímek libovolné částí obrazovky.

Nevýhody

Abych jenom nechválil, je třeba zmínit i některé nevýhody. Windows 7 používají stejný styl ovladačů jako Vista. Proto nejen že nerozjedete např. některé zvukové karty, ale ani některé programy, které potřebují přímý přístup k ovladačům (nejčastěji právě ty pro střih hudby).

Windows 7 přinášejí také podporu nového souborového systému exFat, bohužel stále (úmyslně) neumí užívat více oddílu na flash disku (nechápu, co tím Microsoft sleduje, ve správci disku jsou všechny oddíly vidět).

Rychlost systému

Zhruba před rokem jsem v tomto článku srovnával výkon Vista s 1 a 2 GB RAM. Nabízím se tedy srovnání s Windows 7, Tentokrát pouze s 2 GB RAM a zapnutým odkládáním na disk. Naměřené hodnoty je třeba brát s rezervou, jelikož Windows 7 jsou čerstvě nainstalovaný systém (1 měsíc v provozu), navíc jsou provozovány na rychlejším disku.

Vista

Windows 7

Zapnutí PC

0:58

0:46

Vypnutí PC

0:53

0:43

Uspání na disk

1:02

0:48

Probuzení z disku

1:00

0:25

Otevření dokumentu docx

0:03

0:07

Zapnutí PS

0:21

0:15

Zapnutí FF

0:04

0:04

Zapnutí Opera

0:03

0:06

Zapnutí IE

0:06 (IE7)

0:06 (IE8)

Kopírování 1,5GB dat

4:45

1:16

 

Zobrazeno 3172×

Komentáře

kuchi

ano, obecne nevidim vyraznejsi rozdil v rychlosti mezi Vista a 7 (k cemuz dosli take napr. v aktualnim Computeru)

teni

A srovnání na daném stroji s nějakým skutečným operačním systémem by nebylo? :))

Zobrazit 6 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio