Co se přihodilo :-)

Santiago de Compostela – příprava před odjezdem

5. 7. 2010 10:47

Zajištění cesty do Španělska je poměrně snadnou věcí, horší už to je s cestováním na místě. Naštěstí pouť do Santiago de Compostela podnikla spousta lidí již dříve, a je tedy kde čerpat informace.


S plánováním cestování po Španělsku jsme s Ájou začali od konce, tedy dopravou ze Santiago de Compostela zpět na madridské letiště. A to proto, abychom věděli, kolik dní nám zůstane na chůzi. Ukázalo se, že vztah poptávka - nabídka funguje výborně a možností je spousta. Využít lze například služeb autobusového dopravce www.alsa.es, který jezdí i přímo na letiště v Madridu (zastávka Aeropuerto Madrid - Barajas) s cenou kolem 40 - 50 Eur, případně do Madridu za ceny okolo 40 Eur. Výše ceny se přitom odvíjí od časové polohy spoje, ale hlavně záleží na včasném nákupu. Jízdní doba se pohybuje kolem 8 - 9 hodin.

Druhou možností je využití vlakové dopravy společnosti www.renfe.es. Cena vychází na 50 Eur a cesta trvá 7 - 9 hodin přímým vlakem. Tento vlak ovšem nestojí na letišti, je tedy třeba připočítat ještě cenu za MHD po Madridu.

Poslední možností je letecká doprava, která je nejen nejrychlejší (cca 45 minut letu), ale při troše šikovnosti i nejlevnější. Ze Santiago de Compostela létají do Madridu společnosti www.iberia.com (cena od 100Eur), www.spanair.com (cena od 48 Eur) a www.ryanair.com (cena od 45 Eur). Uváděné ceny obsahují všechny poplatky, včetně poplatků za odbavené zavazadlo a platí při včasném nákupu. Výjimkou je Ryanair, kterému právě skončila prodejní akce, během které šlo sehnat letenku 3 týdny před odletem za cenu kolem 30 Eur.

Vzhledem k ceně a pohodlí jsme nakonec zvolili leteckou dopravu, z důvodu lepšího času odletu a příletu vyhrála společnost Ryanair (22.05 - 23:10). I když to byl těžký souboj, Spanair zase nabízel letadlo MD83, kterým jsme ještě neletěli:-)

Zbývá tedy naplánovat samotnou pěší pouť, na kterou zbylo 12 dní. Cílem bylo dojít brzy ráno do Santiago de Compostela, zúčasnit se mše a poté vyrazit autobusem k moři a na konec světa. Z počtu dní vyplynula délka naši pěší pouti: 250km. Co se týče možných tras (ale i dalších informací), výborně posloužil web www.ultreia.cz, který obsahuje seznam tradičních tras, včetně mapy a vzdáleností:

 

Pro nás připadaly v úvahu dvě trasy: severní cesta a francouzská cesta. Jak už to tak bývá, každá má své výhody a nevýhody. Například ta francouzská podle dostupných informací přeplněna poutníky, na té severní zase častěji prší a je na ní méně možnosti ubytování (ale také méně poutníku). Vzhledem k jednoduší dopravě do výchozího města nakonec vyhrála francouzská cesta. A pokud to půjde, budeme se z ní snažit udělat nějakou online reportáž.

Další info:

http://www.ultreia.cz/ (CZ)

http://vwv.cz/jakub/ (CZ)

http://www.mundicamino.com (ENG)

http://www.alsa.es (ENG)

http://www.wizzair.com (CZ)

http://www.spanair.com (ENG)

http://www.ryanair.com (ENG)

Většina informací (včetně mapy) převzato z http://www.ultreia.cz/

Zobrazeno 5809×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio