Co se přihodilo :-)

Windows 8 bez dotykové obrazovky

28. 2. 2014 18:39
Rubrika: Ze světa IT | Štítky: Windows 8 , návod

Windows 8 se navzdory své nedobré pověsti pomalu rozšiřují a tím také narůstá počet uživatelů na pokraji nervového zhroucení. Microsoft totiž ve výchozím nastavení počítá s tím, že všechny počítače mají dotykovou obrazovku a tomu přizpůsobil uživatelské rozhraní. V tomto článku poradím, jak Windows 8.1 nastavit pro pohodlné používáni s myší tak, jako tomu bylo ve starších verzích (nebo alespoň velmi podobně) a to bez použití doplňku třetích stran. Článek předpokládá, že máte Windows 8.1 (ti kdo nemají , nechť nejdříve provedou bezplatnou aktualizaci).

Kam se poděla stará dobrá plocha

Windows 8 při výchozím nastavení startují do prostředí zvaného Moder UI (ano, to je oficiální název dlaždic). Pokud vám toto nevyhovuje, vězte že obsahují i klasickou plochu (spolu s ikonami, dolní lištou a tlačítkem "Start") a umožňují při spuštění automaticky naběhnout přímo do této plochy. Postup nastavení je tento:

  1. Klikněte na dlaždici Plocha

  2. Klikněte pravým tlačítkem na libovolné místo Panelu nástrojů

  3. Klikněte na vlastnosti a přejděte na panel Navigace

  4. V části úvodní obrazovka zaškrtněte možnost "Při přihlášení nebo uzavření všech aplikací na obrazovce přejít na plochu namísto na Úvodní obrazovku"

  5. Klikněte na OK

Proč na ploše nemám ikony Tento počítač a Koš?

Nezobrazování těchto ikon sice není novinka Windows 8, ale pokud nevíte jak je zobrazit, nabízím návod:

  1. Klikněte pravým tlačítkem myši na libovolné místo plochy a vyberte Přizpůsobit

  2. V levé části vyberte možnost Změnit ikony plochy

  3. V nabídce vyberte které ikony chcete zobrazovat

  4. Klikněte na OK

Kde je nabídka start?

Nabídka start ve Windows 8 tak jak ji známe z předchozích verzí skutečně neexistuje. Ale je tady něco podobného. Stačí na Hlavním panelu kliknout pravým tlačítkem myši na symbol okna. Všimněte si, že v této nabídce jsou také Ovládací panely:

Pokud jste nabídku Start používali především pro vyhledávání, doporučuji začít používat zkratku Win + S, která otevře vyhledávání přímo.

Nastavení výchozích programu

Fotografie, hudba a video se ve výchozím nastavení zobrazují v dotykových aplikacích. Pokud chcete používat starý dobrý Windows Media Player či Windows Prohližeč fotografií, i ty jsou ve Windows 8 obsaženy, jen nejsou nastaveny jako výchozí. Pro jejich nastavení je nejsnadnější kliknout pravým tlačítkem myši například na fotografii, zvolit Vlastnosti a kliknout na tlačítko Změnit u položky Otevřít v programu:

Otevírání odkazu v desktopové verzi Internet Exploreru

Ve výchozím nastavení používají Windows 8 jako výchozí prohlížeč dotykovou verzi Internet Exploreru. Kromě něj je však obsažena i standardní verze tohoto prohlížeče (mimochodem - pokud v dotykové verzi marně hledáte některá nastavení, proveďte je právě v této "nedotykové" verzi a budou vám fungovat). Ten najdete na cestě C:\Program Files\Internet Explorer\iexplore.exe. Ten spusťte, přejděte do nastavení na záložku Programy a zde v otevíracím seznamu Zvolte způsob otevírání odkazů vyberte možnost Vždy v aplikaci Internet Explorer na ploše.

Doufám že tento krátký návod vám zpříjemní chvíle strávené s Windows 8 a ušetří nějaké ty nervy:-)

Zobrazeno 3434×

Komentáře

ObiSkyWalker

Díky za super článek. Jestli to někdy budu řešit, alespoň vím, kde najít návod :-)

Ferenc

Potřeboval jsem u kamaráda ve Win8 zjistit MAC adresu Wi-Fi karty, a bylo to dílo. Nakonec se to povedlo. Díky za návod.

Tofl

Fajn článek.
Jinak Win 8 a Win 8.1 má jeden nedostatek (někteří si jistě myslí, že windows je nedostatek sám o sobě, ale to teď neřeším) a to, že nefunguje většina aplikací ve startu (u Win 8 aspoň funguje víc jak polovina).
Ale dá se s tím "zatím" žít :-)

Ferenc

@Tofl: Jak to tak poslouchám, tak jsem rád že mám Linux

mystic

Super článek. Osmičky má mamka na pracovním ntb a když ji v tom mám něco opravit nebo přenastavit, tak mám chuť ten ntb vyhodit z okna:-/.

jjkohoutek

ti windousi se řádně degenerují...

Becket

Sám jsem velice spokojený s programem Classic Shell – vřele doporučuji!
www.classicshell.net

Zobrazit 7 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio