Co se přihodilo :-)

Církev bude ekologická

4. 3. 2018 20:37
Rubrika: Pro zasmání

Na vlně ekologického nadšení se chystá svést také česká katolická církev. ČBK spolu s ekologickými experty připravila soubor zásad, kterými se budou od léta 2018 povinně řídit všichni čeští věřící. Biskupové tak vyslyšeli slova papeže Františka, který na životního prostředí klade velký důraz.


„Během léta dojde k instalování nových kotlů na všech farách a ve vytápěných kostelích. Tyto topeniště budou schopny spalovat holubí trus – tedy palivo, kterého mají všechny farnosti nadbytek. Bylo by škoda jej nevyužít“, vysvětluje páter Zelený, předseda stálé ekologické komise při ČBK. Současně bude přistoupeno k výrobě zimní varianty ornátu. Kromě vnitřní kožešinové vložky dostanou kněží rukavice, takzvané palčáky. „Máme ověřeno, že požehnání projde přes rukavice z tulení kůže, věřící se tedy nemusí bát o platnost takto sloužené bohoslužby,“ potvrzuje Mgr. Šídlo, předseda liturgické komise.

Některá opatření budou mít dopad přímo na farníky. Například požehnání nově zakoupeného auta již nebude automatické. „Pokud si někdo koupí dieselové auto, požehnání nedostane. Benzínové auto požehná pouze kaplan. Kdo bude chtít požehnání od faráře, musí mít minimálně hybrid. Naopak majitelé čistě elektrických aut mohou o požehnání požádat biskupa“, vysvětluje páter Zelený. Na parkovištích před kostelem budou vyhrazena parkovací místa pouze pro auta splňující alespoň normu Euro 5. „Abychom podpořili pohyb farníků, bude moci každý kdo dojde pěšky přijímat při mši podobojí. Věříme, že to pro mnohé farníky bude velmi silná motivace“.

ČBK připravuje také výcvikové kurzy pro kněze. „Pamatuji se, že náš stařičký pán farář vyrazil v zimě na běžkách každé ráno sloužit mši do okolních farností. A vždy dorazil včas. Dnes kněz sedne do svého SUV a na bohoslužbu dorazí na poslední chvíli. To je třeba změnit,“ pokračuje páter Zelený. „Využijeme k tomu pravidelného měsíčního setkávání kněží s otcem biskupem. Před večeří bude půl hodinová rozcvička vedená generálním vikářem. Cílem těchto opatření je snížit množství CO2 vypuštěného církvi o 20% do konce roku 2020,“ uzavírá páter Zelený.

Zobrazeno 1144×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio