Co se přihodilo :-)

Linux, aneb dodělej si sám

22. 1. 2008 17:01
Rubrika: Ze světa IT

O operačním systému Linux je toho poslední dobou slyšet opravdu hodně. Často paradoxně v souvislosti s Windows Vista. Můj první kontakt s tímto OS přišel zhruba před rokem, kdy jsme byl donucen naučit se prakticky přes noc základy příkazového řádku, abych tak mohl odevzdávat a překládat programy v C. S koncem semestru také opadl můj zájem o Linux. Další seznámení nastalo díky předmětu Úvod do IT. Padlo rozhodnutí, že tentokráte Linux vyzkouším pořádně (a případně smažu Windows).

 První zklamáni

První zádrhel přišel s výběrem distribuce. Ptal jsem se spousty lidí, pročítal diskuzní fóra, ale co člověk, to Linux. Po pečlivém uvážení vyhrálo Ubuntu, tehdy ještě ve verzi 7.04. Po nabootování z Live CD a výběru jazyka se spustilo grafické rozhraní Gnome, systém správně detekoval grafickou, zvukovou, síťovou kartu, oddíly NTFS, ... Na ploše byla ikona, kterou šlo spustit instalaci Linuxu na pevný disk. Nastavení instalace bylo skutečně jednoduché, menší zádrhel nastal akorát s rozdělením disku (možná by stálo za to udělat položku "vytvořit oddíly potřebné pro Linux na prázdném místě disku") ale po přečtení návodu "kteréžto oddíly je potřeba vytvořit" začala instalace. Za zhruba 15 minut bylo vše nakopírováno a nastal čas poprvé spustit systém z disku. Bohužel, to co z Live CD fungovalo bezchybně, z HDD nešlo. Systém najel do rozlišení 1024*768, což na 1280*800 LCD nevypadalo zrovna pěkně. V nastavení rozlišení obrazovky nic jiného zvolit nešlo. Naštěstí síťová karta fungovala bez chyby a tak jsem začal hledat řešení na internetu. Na fóru http://forum.ubuntu.cz jsem našel návod spočívající v úpravě konfiguračního souboru. Bohužel pro BFU Linux uživatele nebyl moc pomocný. Stačilo pomoci sudo (co to je?) zeditovat konfigurační soubor pomocí hodnot získaných z terminálu (kde ho najdu?) a restartování grafického rozhraní (jak?). Terminál se mi podařilo najít brzo, horší to bylo se sudem :-) a restartem grafického rozhraní. Po přečtení článku „Začínáme s Ubuntu Linux“ jsem pochopil i sudo, bohužel jak restartovat grafické rozhraní nikde nepsali (vyřešil to restart celého systému, dnes už vím že je to zkratka ctrl+atl+backspace). Po restartu Linuxu se pro změnu spustil přímo terminál, omalovánky se nekonaly. Naštěstí znám základní příkazy pro práci se soubory a díky tomu že Linux automaticky zálohuje předchozí verze souboru, povedlo se mi rozjet Gnome v 1024*768. Ani další postupy popsané na internetu nevedly k správnému rozlišení, nezbylo mi tedy než cca 14 dni počkat na vydání Ubuntu 7.10.

Ach ten OpenSource

Gutsy Gibbon (Ubuntu 7.10) zvládl správné rozlišení i po instalací na HDD.Sám připojil NTFS oddíly (bohužel jen do prvního restartu, ale o tom později). Nastal čas na podrobný průzkum systému. První zádrhel nastal, když jsem si chtěl k průzkumu pustit hudbu. Ubuntu v základní instalaci nepřehraje ani MP3 (proč tomu tak je se lze dočíst na stránkách http://www.ubuntu.cz, uváděný důvod mě ale nepřesvědčil). MP3 totiž není OpenSource a proto s MP3 nejsme kamarádi. Naštěstí systém sám nabídl stažení (po důrazném varování a doporučení používat pouze OpenSource) potřebných kodeku a bylo to. Vzápětí na mě vyskočila hláška „O nesvobodných ovladačích grafické karty“, naštěstí šlo pouze o upozornění že taky nejsou OpenSource. Potěšila mě jednoduchost instalace nových aplikací. Bohužel jen těch, které jsou OpenSource a ještě navíc v depozitáři Ubuntu. Přidat jiné zdroje aplikací (i těch nesvobodných) podle internetu jde, rozchodit se mi to nepovedlo. Naprostým fiaskem skončila má snaha nainstalovat některé aplikace k nimž jsou pouze zdrojové kódy. Myšlenka OpenSource je pěkná, někdy však spíše překáží a mate. Další problém nastal po restartu systému, kdy nebyly přístupné oddíly NTFS. V tomto případě naštěstí návod na internetu fungoval bez chyby. Překvapila mě také rychlost kopírování souboru na ext3 oddílech.

Praktické zkušenosti

Gnome je uživatelsky poměrně přívětivé, na můj vkus možná až trochu moc „malované“, ale to je věc názoru a není to nejdůležitější. Prostředí automaticky vytváří náhledy všech možných souborů, po doinstalování Compiz zvládá pokročilé grafické efekty (podobné těm ve Windows Vista), je svižné, dobře skinovatelné (nastavit lze poměrně jednoduše opravdu všechno od pozadí plochy po vzhled jednotlivých ikon). Prakticky dokonalé je také počeštění (až na pár výjimek). Snad nejlepší věcí je více ploch (na jednu dám přehrávač hudby, na druhé pracuji, …). Bohužel přidat klávesové zkratky pro přepínání ploch se mi povedlo jenom pro první dvě. Na další nikoliv (opět by to podle internetu mělo jít). Skvělá je také možnost „připíchnutí“ okna tak, aby bylo vždy nad všemi aplikacemi (hodí se při práci s textem, ladění vzhledu internetových stránek, práci s obrázky). Samozřejmostí je klikatelný tvar adresy při procházení složkami disku. Problém nastane pouze při pokusu o zápis do míst, kam uživatel nemá přístup (Gnome samo od sebe nenabídne dialog pro zadání root hesla). Grafické rozhraní u mě dostalo 10 z 10 možných bodů.

Poměrně zklamáním byla podpora multimedií. O nemožnosti přehrát MP3 s čistou instalací jsem už psal, bohužel ani po doinstalování všech možných kodeků není vyhráno. Linux bez problému přehraje většinu DivX, Xvid, atp. včetně titulku, problém je s DVD-Video, kdy se nezobrazují Menu (přiznávám že tento problém jsem se ani moc řešit nepokoušel) a se streamovaným zvukem i videem. Přes veškerou snahu si zprávy na ČT 24 v Linuxu neprohlédnu. Přehrávač jen stále ukládá a ukládá a ukládá do vyrovnávací paměti.

Opravdovým křížem je práce s Wi-Fi síti, především pokud používá nějaké méně časté způsoby zabezpečení (certifikát, VPN – vím že Wi-Fi a VPN je něco jiného, ale z pohledu BFU je výsledek ten, že přes Wi-Fi nejede internet). VPN mi rozjel až kamarád pomocí cca 6 příkazů příkazového řádku (všechny příkazy je nutné zadat vždy při připojování), bohužel spojení po cca 1 minutě spadne. Mám za to že za chybu může neodpovídaní na ICMP pakety, bohužel nastavení firewallu jsem nenašel.

Jelikož používám Linux na notebooku, zajímala mě výdrž na baterie. Když napíšu, že bez ohledu na to, zda se dívám na film, píšu text, jsem na internetu nebo hraji hry vydrží počítač pracovat na baterie maximálně 1,5 hodiny, znamená to že přeháním. Výdrž se více blíží hodině, než hodině a půl (ve Windows Vista vydrží cca 3,5 hodiny). Jedná se asi o obecný problém Linuxu, žádné řešení jsem nenašel.

Rozporuplné dojmy 

Linux jsem ani přes spíše negativní zkušenosti nesmazal a nadále jej využívám (dual boot s Windows Vista). Asi bude pravda že většina problému lze vyřešit. Otázkou je za jakou cenu (např. změnou distribuce ale zkoušet nějakých 10 distribucí nemam čas). Myslím že operační systém by měl být pouze prostředkem pro využívaní dalších aplikací, nikoliv tím, s kým strávím většinu času na pc. Neúspěchem skončila např. má snaha rozchodit bluetooth A2DP sluchátka (http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=18111.0) a integrovanou čtečku paměťových karet, což je věc kterou dnes bez problému zvládají i ty nejlevnější mobilní telefony. Pokud chcete na pc pouze pracovat a nevadí vám, že občas si budete hrát více s operačním systémem než s danou aplikací, neváhejte a Linux vyzkoušejte. Pro někoho by mohla být motivem ještě cena, ale většina nových pc se stejně prodává s přednistalovanými Windows.

 

 

Zobrazeno 6274×

Komentáře

zdenek6303

Na Ubuntu mohu sledovat ČT24 i jeho archiv, taky archiv Primy a Krausův (Uvolněte se...), jakmile jsem si nainstaloval Real Player. Jako BFU jsem to dělal metodou pokus-omyl, ale chodí. Na linuxových fórech jsem nic nenašel a nejbližší linuxový guru mi radil způsobem, kterému se kdysi říkalo definice kruhem, to je pomocí dalších nedefinovaných (lépe řečeno mně neznámých) pojmů ; měl jsem co dělat, abych mu dokázal zdvořile poděkovat. Nakonec jsem si to "vygoogloval" počínaje RealPlayer pro Linux.
BTW : Neznáte nějaký jednoduchý budík pro GNOME ? (Znám jen příkaz, kde možno zvolit časový interval, ale ne čas.) Zdravím.

feetech

Otázkou je, jestli Linux a jeho distribuce spíš nepřeválcuje Apple s jejich systémem Mac OS.
Jasně, platí se za něj, ale je to plnohodnotný systém a jednoduše použitelná alternativa vůči Win
PS: já osobně s nadějí vzhlížím k Win7 ;)

Zobrazit 6 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio