Co se přihodilo :-)

Jabber – bez klienta na internet lez

5. 8. 2008 17:09
Rubrika: Ze světa IT
Jabber vzhledem ke své open povaze nemá jediného oficiálního klienta. Oficiálními jsou totiž všechny a v dnešním článku se na několik z nich podíváme. Pokusím se popsat možnosti jednotlivých programů, výběr toho nejlepšího a nejvhodnějšího nechám na vás.

Miranda IM

Miranda IM
Tento klient je znám především podporou obrovského množství protokolů (např. Jabber, ICQ, MSN), možnostmi rozšíření a skinovatelností (volba vzhledu). Proto je vhodná zejména pro ty co používají více síti (typicky ICQ + další síť) a nechtějí mít spuštěných více programů. Z rozšíření stojí za zmínku např. předpověď počasí, program televize či RSS. Vzhledem ke svým nízkým nárokům na výkon počítače je vhodná i pro starší pc. Pokud patříte mezi ty méně zkušené uživatele, doporučuji stáhnout některý z tzv. Miranda Pack. To je Miranda doplněná a spoustu rozšíření, podporou několika sítí, vyladěným vzhledem, češtinou atp. Konfigurace „čisté“ Mirandy totiž není z nejlehčích, navíc se můžou vyskytnout problémy s kompatibilitou. Poslední velkou výhodou Mirandy je její přenositelnost. To znamená, že si jí můžete nahrát na USB disk a používat např. ve škole kde nemáte možnost instalace vlastních programů. Pokud se rozhodnete pro tohoto klienta, stahujte alespoň verzi 0.7.
 
Oficiální stránky: http://www.miranda-im.org/
Některé MirandaPacky: http://www.miranda-pack.com/
http://miranda-easy.net/pack.php
http:/www.w3dmp.yc.cz/
http://koki.cz/
PS: O tvorbě Signaly.cz Miranda Packu se uvažuje v souvislosti se spuštěním Jabber serveru.

Psi

Psi
Psi je jeden z nejpoužívanějších klientů čistě pro Jabber. Dostupný je pro všechny možné platformy (Windows, Linux, MacOS, OS2). Vyniká jednoduchým vzhledem (bez možností změny), češtinou a širokými možnostmi nastavení. Zajímavou funkcí je kontrola pravopisu, ovšem pouze toho anglického. Pokud hodláte posílat přes Jabber utajované informace o návrhu atomové bomby, heslo k trezoru ČNB, vaší váhu, či jste pouze paranoidní, jistě se vám bude hodit podpora šifrování OpenPGP. Pak na vás bude i CIA krátká:-) Klient také umožňuje procházení služeb Jabber serveru, čímž značně zjednodušuje nastavení transportů či roztřízení kontaktů do skupin.
 
Oficiální stránky: http://psi-im.org/
České stránky: http://www.jabber.cz/wiki/Psi

Gajim

Gajim
Dalším z řad klientů určených pouze pro Jabber je Gajim (pozor, nepleťte si s Gaim). Po instalaci, která probíhá v angličtině, zabírá program na disku 54MB, což je nejvíce ze všech testovaných. Rozhraní programu je počeštěné, na první pohled velmi podobné Psi. Klient automaticky zobrazuje okna kontaktů pomocí tabů, spíše zajímavou než praktickou (pokud nejste vývojáři) možností je zobrazení Jabber XML komunikace, tady toho co se skutečně přes internet posílá. Šikovnou věcí je Správce přenosu, který přehledně zobrazuje stav přijímaných a odesílaných souborů. Bohužel soubory nelze posílat prostým přetažením na komunikační okno ale pouze přes položku v menu. Za zmínku také stojí možnost mít člověka, který používá více síti, jako jeden rozbalovací kontakt a podle potřeby volit přes který protokol se komunikace uskuteční.
 
Oficiální stránky: http://www.gajim.org/
České stránky: http://www.jabber.cz/wiki/Gajim

Jabbim

Jabbim
Jabbim je klient, jehož cílem je co největší uživatelská přívětivost. Z toho plyne počeštění celého programu včetně instalace, navíc jako jediný z testovaných umí posílat soubory bez nějakého dalšího nastavení (prosím potlesk) ovšem pouze přes položku v menu, ne přetažením na komunikační okno. Jednoduchý vzhled poněkud zbytečně plýtvá místem a především v komunikačním okně je spousta nevyužité plochy. Vzhledem ke svému zaměření nenabízí široké možnosti nastavení, což ale nemusí byt na škodu. Od instalace obsahuje šikovné rozšíření Jabbim Disk Manažer, tedy službu umožňující uložení vašich souborů na Jabber serveru a tím je mít kdykoliv přístupné. Její ovládaní je však poněkud těžší, hlavně díky tomu že po najetí na tlačítko se nezobrazí jeho popisek (jinde v programu ano) a musíte tak volit metodu pokus omyl. Navíc někdy program na stisk tlačítka nereagoval.
 
Oficiální stránky: http://dev.jabbim.cz/jabbim

Meebo

Meebo je speciální klient určený tam, kde nemáte možnost provozovat normálního klienta. Běží totiž ve webovém prohlížeči, vyznačuje se podporou více síti (kromě Jabberu i ICQ, MSN, AIM, GogleTalk) a jednoduchým přehledným rozhraním. Přestože nabízí i zasílání souborů (příjem ne), je určeno spíše jako nouzové řešení pro zasílání textových zpráv např. při návštěvě internetové kavárny. Z toho také vyplývají omezené možnosti nastavení. Pokud chcete Jabber pouze vyzkoušet ale nechce se vám instalovat nějaké programy, či se jen v hodině informatiky nudíte, Meebo je to právě pro vás:-)
 
Meebo
 

Oficiální stránky: http://www.meebo.com

Bombus – na Jabber mobilně

Na Jabber se nemusíte přihlašovat jen z počítače. Pokud vlastníte novější telefon s podporou Javy, vyzkoušejte klienta Bombus. Nenechte se odradit tím, že se jedná o ruský počin a oficiální stránky jsou psané azbukou, samotný klient totiž podporuje mimo jiné i češtinu a slovenštinu. Velkou výhodou programu je možnost zapnutí komprimace zasílaných dat a tím ušetření značných částek. Jabber totiž využívá XML, které je poměrně „ukecané“ (posílá hodně řídících dat) ale dobře komprimovatelné. Samozřejmostí je zasílání textových zpráv či souborů (pozor na poplatky za datový přenos), přidávaní kontaktů, účast na konferencích atp. Při troše zkušeností není problém změnit vzhled programu.
 
Oficiální stránky: http://bombus-im.org/ (rusky, český strojový překlad)
Český návod: http://www.jabber.cz/wiki/Bombus

Ostatní klienti

Jabber klientu pochopitelně existuje mnohem více. Seznam těch některých můžete najít zde. Určit který je nejlepší je opravdu složité, dá se říct že co Jabber uživatel, to oblíbený klient. Osobně používám Mirandu, která mi vyhovuje podporou více sítí (transporty mi příliš nevyhovují, ale o tom příště).
Zobrazeno 3313×

Komentáře

kybermonty

QIP pouze obšlehl zdrojáky z Mirandy, takže podpora Jabberu je zde víceméně stejná (lze to poznat na první pohled, že dialog nastavení je až podezřele stejný :-) )

Jinak v článku je u každého klienta popsána jedna vlastnost Jabber protokolu, která se týká skoro všech klientů:
- SSL / TLS šifrování (PGP se moc nepoužívá, když Jabber umí SSL nativně)
- XML konzole
- komprese přenášených dat
- přehled transportů na serveru

Jinak Gajim ti zabral tolik místa na disku, protože běží na Pythonu a ten se musel nejdříve nainstalovat.

A "možnost mít člověka, který používá více síti, jako jeden rozbalovací kontakt" je zkráceně metakontakt. Umí ho taky hodně klientů - Miranda, QIP, Pidgin, ...

Petr Bukovský

Vyzkúšal sem snad vše z dříve vypsaných, ale v jednoduchosti je genialita, nedám dopustit na Psi, jednoduché graf prostředí, velmi intuitivní, rychlé. Výborné také jako portable!

Zobrazit 6 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio