Co se přihodilo :-)

Live Mesh – vaše data odkudkoliv

2. 11. 2009 10:19
Rubrika: Ze světa IT

Není tomu tak dávno, co Microsoft představil další z široké palety Live služeb. Mesh slouží k synchronizaci dat mezi více počítači, umožňuje však také jednoduché připojení ke vzdálené ploše vašeho počítače pouze pomocí Internet Exploreru. Pokud z nějakého důvodu dáváte přednost jiným prohlížečům, nevěšte hlavu - většina funkcí Live Mesh vám bude bez problému fungovat. Synchronizace složek by měla fungovat i na Apple počítačích.



Co tedy Mesh umí? Zpřístupní vám vaše soubory odkudkoliv, kde je přístup na internet. Dále umí synchronizovat obsah vybraných složek mezi více počítači a více uživateli (včetně nastavení základních práv). A samozřejmě již zmiňovanou vzdálenou plochu pomocí IE. Nevýhodou může být pouze anglické rozhraní.

Jakou u ostatních Live služeb, pro funkčnost potřebujete Live ID (pokud jej nemáte, zaregistrujte se zde). Pak přejděte na www.mesh.com

Mesh - začínáme

Pomocí tlačítka Sign in na titulní stránce www.mesh.com se přihlásíte a na další stránce odsouhlaste podmínky používání kliknutím na I agree. Na další stránce klikněte na Add Device a stáhněte si program, pomocí kterého nastavíte složky pro zálohu (ve většině případů stahujte verzi Windows XP, Vista - 32bit). Program nainstalujte (instalace trvá hodně dlouho), pokud bude potřeba tak restartujte počítač a zadejte vaše přihlašovací údaje.

Mesh - vaše soubory kdekoliv

Nyní je potřeba vybrat, které složky chcete mít přes internet přístupné. Klikněte na ní pravým tlačítkem, Add folder to Live Mesh, potvrďte stisknutím OK a ... A to je všechno. Mesh začne vybrané složky kopírovat na internet. Podobným způsobem můžete přidat další složky (maximálně však 5GB dat). Nezapomeňte, že první přidání složky potrvá delší dobu (podle rychlosti vašeho internetového připojení, nic vám však nebrání s počítačem dále pracovat). Pokud vás zajímá, co Live Mesh právě provádí, v oznamovací oblasti klikněte na jeho ikonku a zobrazí se seznam událostí.

Pro přístup k vaším datum z internetu se přihlaste na www.mesh.com, klikněte na Live Desktop, potom na Connect a uvidíte vaše synchronizované složky (i pokud je počítač vypnutý). Jakékoliv data můžete nyní měnit a ukládat zpět do složky na internetu (bohužel funkce „Táhni a pusť" zatím nefunguje, je nutno použít tlačítko Upload File). Po zapnutí vašeho počítače se automaticky veškeré změny stáhnou. Stejně tak pokud upravíte složku na vašem počítači, po chvíli se úprava projeví na internetu (případně až se k němu připojíte).

 

Mesh - synchronizace složek mezi více počítači

Znáte to. Doma máte jeden počítač, ve škole nebo v práci používáte notebook. Přenášet soubory z jednoho na druhý pomocí flash disku je pěkná otrava, navíc když to nejvíce potřebujete, tak si je zkopírovat zapomenete. Pro synchronizaci souborů mezi dvěma (a více) počítači však můžete využít i Live Mesh. Na prvním počítači je postup stejný, jako je popsáno výše.

Na druhém počítači si také nainstalujte synchronizační program. Po zadání přihlašovacích údajů se vám na ploše objeví odkazy na složky z druhého počítače. Na ty, které chcete synchronizovat poklepejte, vyberte do které složky mají být synchronizovány, soubory se stáhnou a je to. Pak je jedno kde co upravíte, změny se projeví na všech počítačích.

Mesh - sdílení složky s dalšími uživateli

Mesh umožňuje sdílet vaše složky s dalšími uživateli. Pokud tak chcete učinit, musíte mít složku přidanou do Live Mesh. Pak na ní klikněte pravým tlačítkem, pokračujte přes Live Mesh Option a poté Invite members. Do prvního polička zadejte email uživatele, nastavte Permissions (práva) a je to. Na zadaný email dorazí pozvánka, ve které stačí kliknout na odkaz a přihlásit se. Složka se přidá do Live Desktop vašeho kamaráda, který si jí potom může synchronizovat se svým počítačem.

Mesh - připojení ke vzdálené ploše

Tato služba vyžaduje prohlížeč Internet Explorer a možnost instalace ActiveX komponenty. Poté se budete moci pracovat s vaším počítačem přes internet úplně stejně, jako když sedíte přímo u něj. Přihlaste se tedy na www.mesh.com, vyberte počítač, ke kterému se chcete připojit a klikněte na Connect. Poprvé bude třeba povolit instalaci ActiveX prvku, poté dojde k připojení. Přepnutí na celou obrazovku provedete malou šipkou v horní části obrazovky. Komfort používání služby závisí na rychlosti připojení k internetu a je určen především pro základní práci. Hry si takhle bohužel nezahrajeteJ Na počítači ke kterému se připojujete kdokoliv uvidí co děláte a může vás stiskem ctrl+alt+del odpojit.

 

Upozornění

Celá služba je teprve ve stadiu beta verze. To znamená, že spousta věcí dosud nefunguje, můžou se v průběhu vývoje změnit.

Synchronizační program byl uvolněn i pro Mac počítače. Bohužel nemám možnost jej otestovat. Linux umožňuje pouze přístup přes webové rozhraní. Pro distribuci Ubuntu existuje podobná služba Ubuntu One (o které někdy příště).

 

Zobrazeno 2205×

Komentáře

ObiSkyWalker

Zajímavá služba, ale asi se nedostanu k tomu, abych ji vyzkoušel.<br />
<br />
Osobně pro synchronizaci dat mezi počítači používám rsync - <a href="http://samba.anu.edu.au/rsync/" target="_blank">http://samba.anu.edu.au/rsync/</a> Tahat data přes flashdisk musí být hrozně nepohodlné...

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio